Putin nepřímo obvinil Obamu ze sestřelení ruského bombardéru

30.11.2015 16:42

Ruský prezident Vladimir Putin nedávno osočil Spojené státy americké z toho, že Turecku předaly informace, jež vedly k sestřelení ruského letadla SU-24. Putin to uvedl na tiskové konferenci během svého setkání s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem. Informuje web ZeroHedge.

Putin nepřímo obvinil Obamu ze sestřelení ruského bombardéru
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Sestřelení ruského bombardéru SU-24 tureckými stíhačkami F-16 mělo mnoho následků. Rusko si incident nenechalo líbit a okamžitě podniklo několik kroků, které Turkům v mnohém znepříjemní život. Rusové obnovili vízovou povinnost, zavedli přísné kontroly tureckého zboží, zrušili plány na vystavení plynovodu, do Turecka a do Sýrie poslali protiletadlový systém S-400, který se má postarat o to, aby již k žádným podobným incidentům nedošlo.

Postavením raketového systému S-400 s dosahem až 400 kilometrů tak Rusové dávají jasně najevo, že se o sebe zvládnou postarat a že nepřipustí další ohrožení vlastních letadel. Putin umístění protiletadlového systému komentoval na tiskové konferenci s francouzským prezidentem Hollandem. Panovalo totiž přesvědčení, že letadla jsou mimo dosah zbraní teroristů a jsou tak v bezpečí.

„Nikdy jsme to neudělali, protože jsme považovali Turecko za přítele a nikdy jsme z jeho strany neočekávali žádný útok,“ řekl Putin. „Proto tento útok považujeme za čin zrádce. Nyní však víme, že to možné je, a proto musíme chránit naše letadla,“ dodal a podotknul, že bude-li to nutné, rozmístí v Sýrii i stíhačky.

Pak však tisková konference nabrala nebývalých otáček, když Putin v krátkosti obvinil USA, že daly Turecku koordináty ruských letadel, a tím vlastně posvětily sestřelení ruského bombardéru.

„Spojenými státy vedená koalice, která zahrnuje i Turecko, věděla kdy a kde budou naše letouny operovat. A přesně tam a tehdy na ně také zaútočila,“ řekl Putin a dodal, že buď USA nemají pod kontrolou vlastní spojence, nebo šíří informace, aniž by hleděly na důsledky. „Je třeba si s našimi partnery z USA vážně promluvit.“

To jasně naznačuje, že Putin vidí v roli viníka celého incidentu Baracka Obamu, jelikož to byly právě USA, kdo věděl, kde se ruská letadla v dané chvíli pohybují. A to i přesto, že to bylo Turecko, jež jedno z nich sestřelilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …