Putin obvinil Kyjev ze zločinných rozkazů k palbě na civilisty

23.01.2015 15:00

Odpovědnost za civilní oběti na východě Ukrajiny má Kyjev, který "vydává zločinné rozkazy k palbě na hustě osídlené čtvrti Doněcku". Na schůzi kremelské Bezpečnostní rady to dnes prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Na východě Ukrajiny se do bojů zapojilo dělostřelectvo, raketové vojsko a letectvo, které pálí bez rozlišení po obydlených čtvrtích, řekl prezident.

Putin obvinil Kyjev ze zločinných rozkazů k palbě na civilisty
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

„To vše se děje zároveň s hledáním viníků a za doprovodu propagandistických hesel o hledání cesty k míru. Odpovědní jsou ti, kdo vydávají takové zločinné rozkazy. Lidé, kteří to dělají, musejí vědět, že neexistuje žádný jiný způsob řešení podobných konfliktů, než jsou mírová jednání a politické prostředky," citovala z Putinova projevu agentura TASS.

Putin připomněl, že před týdnem zaslal ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi dopis, v němž navrhl stažení těžké bojové techniky z linie fronty. „Dělostřelectvo a raketové vojsko mělo být odsunuto do takové vzdálenosti, z níž by nebylo možné ostřelovat osídlená místa," řekl prezident.

Moskva podle něj nejen nedostala smysluplnou odpověď, ale stala se svědkem pravého opaku: kyjevské úřady vydaly oficiální rozkaz k zahájení frontálních bojových operací prakticky po celé šířce palebného dotyku, konstatoval šéf Kremlu.

Porošenko: žádný Putinův mírový plán neexistuje

Kyjev už dříve podobnou argumentaci odmítl. Porošenko nedávno prohlásil, že žádný Putinův mírový plán neexistuje, v platnosti pouze zůstávají minské dohody o příměří a oddělení vojsk. Ty by podle ukrajinského prezidenta měla Moskva dodržovat, místo aby podporovala a vyzbrojovala radikální separatisty.

Podle ukrajinské vedení za nynější eskalaci bojů nesou odpovědnost povstalci a Moskva. Ukrajinské bojové operace jsou podle kyjevského ministerstva obrany jen odpovědí na tlak vzbouřenců, který v minulých dnech vyvrcholil obsazením doněckého mezinárodního letiště.

Podle Spojených států je Putinův projekt obsažený v dopise Porošenkovi „okupačním plánem". Stálá americká zástupkyně v OSN Samantha Powerová ve středu v New Yorku řekla, že plán usiluje o legalizaci územních zisků, kterých separatisté dosáhli. "Strhněme závoj Putinova mírového plánu a nazvěme ho tím, čím je - ruským okupačním plánem," řekla Powerová během zvláštního zasedání vrcholného orgánu OSN.

Vzbouřenci na Ukrajině hodlají zahájit novou ofenzívu

V citacích zveřejněných dnes ruskou státní agenturou se ruský prezident nezmínil o prohlášení povstaleckého velitele Alexandra Zacharčenka o tom, že vzbouřenci o klidu zbraní nehodlají vyjednávat a zahájí novou ofenzívu proti ukrajinské armádě v Doněcké i Luhanské oblasti. „Teď útočíme, tak jaképak rozhovory," řekl dnes Zacharčenko, dosazený loni do vedení doněcké „lidové republiky" Moskvou.

O řešení krize na východě Ukrajiny jednali ve středu v Berlíně ministři zahraničí Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov tam evropským partnerům slíbil, že Moskva využije svého vlivu na ukrajinské radikály a přesvědčí je o potřebě politického vyjednávání a zastavení bojů.


 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …