Putin po telekonferenci s Merkelovou, Hollandem a Porošenkem: Sejdeme se v Minsku, pokud...

08.02.2015 15:18

Německá kancléřka Angela Merkelová a prezidenti Francie François Hollande, Ukrajiny Petro Porošenko a Ruska Vladimir Putin se chtějí ve středu sejít v Minsku a dál jednat o vyřešení ukrajinské krize. Podle tiskových agentur to v Berlíně oznámil mluvčí německé vlády Steffen Seibert po dnešní telefonické konferenci čtyř státníků. Putin v Moskvě sdělil, že summit bude, pokud se do té doby podaří sladit stanoviska.

Putin po telekonferenci s Merkelovou, Hollandem a Porošenkem: Sejdeme se v Minsku, pokud...
Foto: Archiv
Popisek: Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko

Merkelová a Hollande oživili diplomatické úsilí o ukončení ozbrojeného konfliktu na východě Ukrajiny novým mírovým plánem. Ve čtvrtek a v pátek s ním v Kyjevě a v Moskvě seznámili Porošenka a Putina. Během dnešní telefonické konference čtveřice "dál pracovala na opatřeních v souvislosti s úsilím dospět ke komplexnímu urovnání konfliktu na východě Ukrajiny", citují média ze Seibertova prohlášení.

"Tato práce bude pokračovat zítra (v pondělí) v Berlíně s cílem uspořádat ve středu v Minsku summit v 'normandském formátu'," upřesnil německý mluvčí. Dodal, že týž den se v běloruské metropoli také sejdou signatáři minské dohody z loňského září, včetně zástupců Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), Ukrajiny, Ruska a proruských separatistů.

Normandský formát

Putin podle agentury TASS v Moskvě po telefonické konferenci oznámil, že minský summit se 11. února uskuteční, pokud se do té doby podaří sladit postoje.

"Domluvili jsme se, že se budeme snažit zorganizovat setkání v tomto (normandském) formátu mezi šéfy států a vlád v Minsku a budeme se orientovat na středu, jestliže se do té doby podaří dohodnout řadu stanovisek, které jsme v poslední době intenzivně posuzovali," uvedl podle ruské agentury Putin.

Označení normandský formát pochází z loňského června, kdy se Porošenko poprvé po svém květnovém zvolení prezidentem setkal s Putinem při oslavách výročí vylodění Spojenců v Normandii za druhé světové války. Schůzku tehdy pomohli zprostředkovat a zúčastnili se jí francouzský prezident a německá kancléřka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…