Putin podepsal povolání 150 000 lidí. Na Ukrajině se rozkazům vyhýbá milion

31.03.2024 13:47 | Monitoring

Ruský prezident Putin podepsal dekret o pravidelných jarních odvodech do armády, do základní vojenské služby letos povolal 150 000 Rusů k povinné vojenské službě ve věku 18 až 30 let, uvedla agentura Reuters s odkazem na dokument zveřejněný dnes na webových stránkách Kremlu. Odvody začínají v pondělí 1. dubna a potrvají do 15. července. Z vážným nedostatkem lidí se potýká i ukrajinská strana, Ukrajinci ale ignorují povolávací rozkazy a snaží se vojenské službě vyhnout.

Putin podepsal povolání 150 000 lidí. Na Ukrajině se rozkazům vyhýbá milion
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

V červenci dolní komora ruského parlamentu odhlasovala zvýšení maximální odvodové věkové hranice branců, od které mohou být muži odvedeni, z 27 na 30 let. Nová legislativa vstoupila v platnost 1. ledna 2024.

Povinná vojenská služba je v Rusku již dlouho citlivým tématem a mnozí muži se snaží vyhnout tomu, aby jim byly dvakrát ročně předány povolávací rozkazy. V Rusku se branci k povinné vojenské službě trvající 12 měsíců povolávají dvakrát ročně – v jarním a podzimním termínu. Loni na podzim Putin povolal 130 000 lidí, na jaře pak 147 000 Rusů ve věku od 18 do 27 let, uvedla agentura Reuters.

Všichni muži v Rusku musí od 18 let absolvovat roční vojenskou službu, nebo odpovídající výcvik během vysokoškolského studia.

„To je obvyklý jarní odvod - děje se tak každý rok po celá desetiletí,“ uvedl na platformě X účet Geroman monitorující válečný konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou, zřejmě jako prevenci toho, aby si někteří nezačali myslet, že se jedná o eskalaci konfliktu.

Branci nemohou být podle ruských zákonů nasazeni mimo Rusko, v roce 2022 byli vyňati z tehdejší mobilizace, jejímž cílem bylo doplnit řady vojáků bojujících v sousední zemi. Někteří branci byli posláni na frontu omylem. Agentura Reuters ale už dříve uvedla, že Moskva od loňského roku považuje za své území čtyři ukrajinské oblasti – Luhanskou, Doněckou, Chersonskou a Záporožskou.

Odvedenci nemohou být legálně nasazeni do bojů mimo Rusko a v roce 2022 byli vyňati z omezené mobilizace, která shromáždila nejméně 300 000 mužů s předchozím vojenským výcvikem, aby bojovali na Ukrajině.

Také ukrajinská strana se po více než dvou letech rusko-ukrajinské války potýká s problém doplnění armády novými rekruty. „V Poltavské oblasti se na oddělení Územních náborových středisek (TCC) nedostavilo asi 30 000 lidí. TCC se obrátil na policii s výzvou, aby tyto lidi předala vojenskému komisariátu,“ uvedla Ukrajinská pravda.

Politolog a profesor na Univerzitě v Ottawě v Kanadě Ivan Kačanovský k tomu na sociální síti X dodává, že na Ukrajině je nyní více než 1 000 000 mužů na seznamech hledaných policií kvůli vyhýbání se odvodu, a to ještě předtím, než vstoupí v platnost nový drastický mobilizační zákon. V Ivanofrankovské oblasti je kvůli tomu samému na seznamu hledaných asi 40 000 mužů. 

Na dotaz, jaká je přibližně míra vyhýbání se odvodu na jednu oprávněnou osobu, pak Kačanovský odpovídá, že zhruba přes 75 procent.

V lednu Kačanovský upozorňoval na slova bývalého Zelenského poradce, který tvrdil, že 4,5 milionu ukrajinských mužů se vyhýbá návštěvě vojenských náborových středisek, a nejen kvůli mobilizaci, ale i kvůli kontrole osobních údajů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A zase dáváte dohromady věci docela odlišné., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 31.03.2024 16:13:17
Jak správně píšete v Rusku se jedná o pravidelný jarní povolání na vojnu. Tak jako to bývalo i u nás. Na podzim mají taky termín, stejný jako byl u nás. Plus mínus Rusko povolává mladé muže na vojnu stále ať v době míru či konfliktu!! A v článku se to srovnává s násilnou mobilizací na Ukrajině. Videí z mobilizace Ukrajinců je na internetu spoustu. O nějaké dobrovolnosti se nedá mluvit ani náhodou. Ti co nahání mladé muže, vlastně v současnosti všechny muže, nejednají v rukavičkách. Zelenskému se lidi a kupodivu hlavně ženy začínají bouřit a bránit muže před náborem! Ukrajinci nechtějí bojovat za Zelenského, za USA, za Západ a už vůbec ne, když očekávají porážku Ukrajiny v nejbližší době. Kdo by chtěl umírat zcela zbytečně pár dnů před koncem války?? To co se děje na Ukrajině je zcela odlišné proti tomu co se děje v Rusku. To nelze srovnávat!! Ale naše média to dokáží!

|  6 |  0

Další články z rubriky

Mrazivé: Fico tušil, co se stane

17:46 Mrazivé: Fico tušil, co se stane

Jen čekám, kdy se tato frustrace přetaví ve vraždu. Toto řekl Robert Fico o voličích Progresivního S…