Putin poslal dopis Zemanovi. Přečtěte si ho celý

11.04.2014 13:14

Ruský prezident Vladimir Putin v dopise rozeslaném 18 představitelům evropských zemí, mimo jiné českému prezidentu Miloši Zemanovi, oznámil, že Rusko bude Ukrajině dodávat jen tolik plynu, kolik si tato země zaplatí. Důvodem jsou vysoké částky, které tato východoevropská země za odběr ruského plynu dluží. Zároveň vyzval evropské země k jednání, jak stabilizovat hroutící se ukrajinskou ekonomiku.

Putin poslal dopis Zemanovi. Přečtěte si ho celý
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Evropa chce přenést na Rusko důsledky ukrajinské ekonomické krize

Putin poukázal na fakt, že Rusko a země Evropské unie jsou nejvýznamnějšími obchodními partnery Ukrajiny. „Z toho jsme vycházeli, když jsme se na summitu Rusko-EU domluvili s našimi evropskými partnery o společných konzultacích o otázkách rozvoje ukrajinské ekonomiky,“ uvedl s tím, že ale veškerá snaha ruské strany se minula účinkem a nepřinesla žádné výsledky.

„Namísto konzultací nyní slyšíme výzvy, abychom snížili ceny kontraktů na odběr ruského plynu, které údajně mají mít `politický charakter`. Vyvolává to v nás dojem, že evropští partneři chtějí jednostranně přenést na Rusko důsledky ukrajinské ekonomické krize,“ uvedl ruský prezident.

Celý dopis najdete ZDE.

I když měla Ukrajina výhodné podmínky, za plyn nezaplatila

Putin dále popisuje historii dodávek ruského plynu na Ukrajinu a způsob výpočtu jeho ceny. Dochází k závěru, že „Rusko není povinno a ani schopno nést břímě podpory ukrajinské ekonomiky samotné, nemůže Ukrajině stále nabízet slevy za plyn a odpouštět dluhy. Fakticky by tak svými subvencemi platilo deficit v obchodu Ukrajiny se zeměmi EU.“

Český prezident se k situaci na Ukrajině zásadně vyjádřil v pátek. Čtěte ZDE

Putin také přesně vyčíslil výši dluhu Ukrajiny za dodávky ruského zemního plynu: „Za listopad a prosinec roku 2013 se jednalo o 1451,5 milionu amerických dolarů, za únor 2014 o dalších 260,3 milionu a za březen ještě o 526,1 milionu dolarů. Rád bych vás upozornil, že v březnu ještě šlo o platné ceny se slevou 268,5 dolaru za tisíc kubických metrů. Ale ani za tak výhodných podmínek Ukrajina nezaplatila ani jediný dolar!“

Putin vyzývá evropské země k jednání o ekonomické stabilizaci Ukrajiny

Na základě toho ruský prezident oznámil, že Gazprom bude dodávat přesně tolik plynu, kolik si ukrajinská strana zaplatí s měsíčním předstihem. Podle něj totiž jednostranné odstoupení evropských zemí od společného postupu při řešení ekonomické krize na Ukrajině a dokonce i od konzultací s ruskou stranou nedává Rusku jinou možnost.

Závěrem dodává, že východisko je jen jedno. „Neprodleně zahájit konzultace na úrovni ministrů ekonomiky, financí a energetiky s cílem vypracování společného plánu činnosti, který by zajistil stabilizaci ukrajinské ekonomiky a garance dodávek a tranzitu ruského plynu v přísném souladu se smluvními podmínkami. A přistoupit ke koordinovaným činům, co nejdříve to bude možné,“ dodal Vladimir Putin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…