Putin před ruskými diplomaty: Budeme energicky bránit práva Rusů v cizině

01.07.2014 14:54

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v projevu před ruskými diplomaty ostře zaútočil na Kyjev, který obvinil z neodůvodněného vydírání Ruska ohledně ceny zemního plynu. Ukrajinu přirovnal k Iráku, Libyi a Sýrii. Prohlásil také, že Rusko bude nadále chránit práva Rusů v zahraničí, a to celou škálou prostředků.

Putin před ruskými diplomaty: Budeme energicky bránit práva Rusů v cizině
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vlladimir Putin

„Chci, aby všichni pochopili, že naše země bude i nadále energicky chránit práva Rusů, našich krajanů v cizině, a to s využitím celého arzenálu stávajících prostředků: Od politických a ekonomických až po humanitární operace, s nimiž počítá mezinárodní právo, až po právo na sebeobranu," řekl Putin.

Porošenko je odpovědný za pokračování bojů

Nynější dění na Ukrajině podle Putina představuje vyvrcholení negativních tendencí ve světových záležitostech, které se po léta kumulovaly. „Dávno jsme před tím varovali. Bohužel se naše předpovědi splnily," dodal.

Dal také najevo, že považuje nového ukrajinského prezidenta za odpovědného za pokračování bojů vládních jednotek s proruskými povstalci na východě země. Petro Porošenko se totiž podle něj nenechal přesvědčit, aby se vydal cestou mírových jednání, ale rozhodl se v pondělí neprodloužit příměří a vydal rozkaz k obnovení bojových operací.

Západ se má zbavit ambicí budovat světová kasárna

Západ by podle ruského prezidenta měl přestat vnucovat jiným zemím své principy a pravidla. „Doufám, že pragmatismus nakonec zvítězí a Západ se zbaví ambicí a snah vybudovat světová kasárna, ve kterých by všechny srovnal do jedné latě, nařídil jednotná pravidla chování a života společnosti," řekl. „Doufám, že Západ začne budovat vztahy na základě rovnoprávnosti, vzájemného respektování zájmů," dodal.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …