Putin promluvil o Stalinovi. Mnohým naskáčou pupínky

19.06.2017 11:50

„Démonizace Stalina slouží ku prostěchu těm, kteří chtějí útočit na Rusko,“ prohlásil Putin v poslední části rozhovorů mezi známým režisérem Oliverem Stonem a prezidentem Ruské federace Vladimirem Putinem.

Putin promluvil o Stalinovi. Mnohým naskáčou pupínky
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Plakát nevládní organizace Reportéři bez hranic

Cenami ověnčený americký filmový režisér Oliver Stone strávil poslední dva roky prací na „Putinových rozhovorech“, kdy se v rámci 12 jednotlivých setkání ptal ruského prezidenta na jeho osobní život, na vztah Ruska vůči Spojeným státům a na mnoho dalších apektů Putinova života i kariéry, o nichž se Stone domníval, že by obyvatele USA zajímaly. 

 

Čtyřdílná série rozhovorů má dohromady kolem 4 hodin a byla vysílána na americkém kanále Showtime každý večer od pondělí 12. června do čtvrtka 15. června. 

 

Sám režisér Oliver Stone, který je znám svou kritikou zahraniční politiky Spojených států a svým přátelským vztahem s bývalým prezidentem Venezuely Hugo Chávezem, o svém projektu na facebookové stránce napsal, že bude vysílán v „nebezpečném politickém klimatu, kdy se Spojené státy pomalu blíží do situace, kdy je čím dál více pravděpodobné, že bude Rusko donuceno reagovat. To je přesně to, co mnozí američtí noví konzervativci a demokraté jako Hillary Clintonová chtějí.“

Anketa

Kam Zaorálek ve volbách vytáhne ČSSD?

4%
2%
10%
51%
33%
hlasovalo: 9744 lidí

 

V poslední části čtyřdílné série rozhovorů s Vladimirem Putinem se americký režisér Oliver Stone se svým štábem přenáši v čase do února letošního roku, kdy se s prezidentem Ruské federace setkává v jeho moskevské rezidenci.

 

V té době je pochopitelně hlavním bodem zájmu amerického režiséra výsledek prezidentských voleb ve Spojených státech. Oliver Stone se z Vladimira Putina snaží dostat reakci na obvinění Ruska a Putina osobně z toho, že se pokoušel ovlivnit výsledek amerických voleb ve prospěch republikánského kandidáta Donalda Trumpa. 

 

„To je neuvěřitelně hloupé prohlášení. My jsme samozřejmě sympatizovali s panem Trumpem, jelikož veřejně prohlásil, že je ochoten obnovit americko–ruské vztahy. Hovořil o obnovení obchodních styků, o společném boji proti terorismu a extremismu, na tom přece není nic špatného,“ odpovídá Putin. 

 

„Proč se tedy vaši hackeři pokoušeli ovlnivit výsledek voleb?“

 

„Nic takovému jsme nedělali. Dost dobře si ani nedokážu představit, že by jakákoli země, včetně takové země, jakou je Rusko, mohla nějak závažně ovlivnit průběh a výsledek volebního procesu ve Spojených státech. To, že nějací neznámí hackeři odhalili problémy v rámci Demokratické strany jen poukázalo na vnitrpolitické problémy v USA,“ odpovídá Putin na dotaz Stona. 

 

„Donald Trump vytvořil spolu se svým týmem velmi údernou předvolební kampaň. Věděl přesně, kdo jsou jeho voliči. Když jsem sledoval některá jeho veřejná prohlášení, měl jsem často i pocit, že zachází trochu daleko, ale nakonec se ukázalo, že měl pravdu. Našel přesně ty struny v duších amerických občanů, na které dokázal zabrnkat,“ přidává Putin. 

 

„Ještě jednou to zopakuji, všechna ta obvinění z toho, že se Rusko pokusilo ovlinit výsledek prezidentských voleb ve Spojených státech, jsou lživá. Dělá se to z několika důvodů: podrýt legitimitu prezidenta Trumpa, vytvořit podmínky, které by zabránily normalizaci našich vzájemných vztahů, a vytvořit další instrumenty, které jsou používány k vnitropolitickému boji,“ dodává ruský prezident. 

 

Putin o Stalinovi 

 

„Stalin byl produktem své doby. Démonizovat ho, či ho blahořečit za jeho výsledky ve druhé světové válce, můžete, jak se vám zachce,“ zmiňuje Putin. „Co se jeho démonizace týče; ve Velké Británii kdysi vládl jistý Oliver Cromwell. Jednalo se o velmi despotického člověka, který se k moci dostal na revoluční vlně a stal se z něho diktátor a tyran. Dnes můžete jeho památníky najít napříč celou Velkou Británií. A co takový Napoleon, který přivedl svou zemi k totální prorážce? Takových příkladů existuje celá řada,“ pouští se do úvahy Putin.

 

„Já se domnívám, že démonizace Stalina je jedním ze způsobů, jakým je možné zaútočit na Sovětský svaz a na Rusko. Poukazovat na to, že dnešní Rusko vykazuje určité prvky stalinismu. Všichni máme svá specifická mateřská znamínka, na tom není nic špatného,“ říká ruský prezident a dodává: „Nicméně moji rodiče jej bezmezně obdivovali. Myslím si, že to stejné by se dalo říci o většině obyvatel tehdejšího Sovětského svazu.“

 

Putin o svém osobním jmění 

 

Stone začíná poslední sekci svých rozhovorů s ruským prezidentem spekulací o tom, že Vladimir Putin je nejbohatším člověkem na světě. „Žádný Rockefeller či Onassis, ale prezident Ruské federace Vladimir Putin,“ spekuluje americký režisér. 

 

„Upřímně vám říkám, že nemám takové bohatství, jak se někteří domnívají. Pamatuji si, že když jsem přijel z Petrohradu do Mosvky, byl jsem naprosto šokován tím, kolik gaunerů se v Moskvě shromáždilo. Jejich chování pro mě bylo tak šokující, že jsem si na něj nemohl dlouhou dobu zvyknout. Ti lidé neměli vůbec žádné zábrany,“ vzpomíná Putin.

 

„Mým cílem bylo od sebe jasně separovat peníze a moc. V roce 2008 k mému velkému překvapení projevili mnozí podnikatelé, které jsem do té doby vůbec neznal, své nejlepší přednosti. Vzali na sebe odpovědnost za zachování kvality našich podniků, za udržování pracovních míst a tak dále. K dosažení tohoto cíle byli dokonce i ochotni riskovat vlastní kapitál. Upřímně doufám, že právě v takových podmínkách budeme i nadále rozvíjet spolupráci se soukromým sektorem,“ vysvětluje Putin. 

 

„Oligarchové v dnešním Rusku nemají zdaleka takový vliv, jaký měli v 90. letech. Hlavní dnešní výzvu představuje narůstající propast mezi bohatými členy naší společnosti a těmi, kteří mají nízké příjmy. V roce 2000 žilo v Rusku pod hranicí chudoby okolo 40 milionů lidí. Dodnes je toto číslo vysoké, ale podařilo se nám ho alespoň o polovinu zmenšit,“ pokračuje Putin. 

 

„Já si obecně nemyslím, že velké bohatství může být zdrojem štěstí. Přijde krize a vy hned musíte začít přemýšlet nad tím, co dělat se vším svým majetkem, do jaké podoby jej transformovat, akorát vás z toho bolí hlava. Peníze si navíc do hrobu vzít nelze,“ říká Putin. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…