Putin prý lhal

09.12.2014 12:26

Moskevský sociolog Igor Ediman tvrdí, že Putin při setkání s francouzským prezidentem Hollandem lhal, když tvrdil, že podporuje územní celistvost Ukrajiny. Eidmanův komentář byl publikován na webu bývalého šachisty a jednoho z vůdců ruské pozice Garryho Kasparova.

Putin prý lhal
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem

Eidman je na druhou stranu přesvědčen, že cílem ruského prezidenta nikdy nebylo Donbas ovládnout přímo. Chtěl prý tento východoukrajinský region použít jako rozbušku, prostřednictvím které by mohl tuto oblast nepřímo kontrolovat." A to i přesto, že je Putin připraven formálně uznat, že Donbas patří Ukrajině,“ domnívá se Eidman. Putin se k územní celistvosti Ukrajiny vyjádřil u příležitosti krátkého neplánovaného setkání s Hollandem na moskevském letišti Vnukovo.

Podle Eidmana je zcela chybné považovat Putinova slova za výraz toho, že by snad Kreml zařadil zpátečku a hodlal nastavit svoji lepší tvář. Eidman se domnívá, že pokud tomu někdo skutečně věří, absolutně nerozumí Putinovým záměrům v Donbasu a na Ukrajině jako celku. „Kontrolovat Donbas nepřímo je pro ruského prezidenta výhodné hned ze tří důvodů,“ objasňuje Eidman svůj postoj a následně popisuje tři zmíněná pozitiva.

přepis Eidmanova textu v angličtině je ZDE

„Za prvé nepřímá kontrola Donbasu znamená, že Kyjev je nucen na toto území i nadále posílat sociální dávky a další státní příspěvky. Pokud tak odmítne učinit, Moskva jej začne v rámci své propagandy obviňovat, že neplní základní funkci státu. Putin tak má situaci na Donbasu pevně v rukách, aniž by za to musel draze platit,“ vysvětluje první důvod Eidman.  

Za druhé podle Eidmana Putin svým prohlášením zbavuje Ukrajinu po formální stránce snahy ještě přísněji kontrolovat hranice odtržených území a omezovat tak přesun osob a zboží směrem ven. „Tím se Moskvě nabízí příležitost posílat do Donbasu další vojenskou sílu a pokračovat tak ve svém plánu destabilizovat situaci v celé zemi,“ míní Eidman.

Za třetí důvod, proč může ruskému prezidentu současný stav vyhovovat, je podle Eidmana fakt, že tímto prohlášením na sebe bere masku mírotvůce a civilizovaného politika. „Tím pádem může začít tlačit na západní vlády, aby přikročili ke zrušení sankcí,“ píše Eidman a dodává, že Ukrajina by Putinovo poslední prohlášení rozhodně neměla brát vážně.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…