Putin prý přepisuje temné totalitní dějiny Ruska. Ruští opozičníci v českém ÚSTRu vyprávěli tyto zážitky

25.10.2014 21:15

Současný ruský režim se snaží přepisovat totalitní historii země a omezuje práci nevládních organizací, které ji připomínají. S odvoláním na tvrzení zástupců těchto institucí, kteří tento týden v Praze navštívili Ústav pro studium totalitních režimů a setkali se se zástupci Ministerstva zahraničí a sněmovny, o tom informuje server Reflex.cz.

Putin prý přepisuje temné totalitní dějiny Ruska. Ruští opozičníci v českém ÚSTRu vyprávěli tyto zážitky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karikatura Vladimira Putina

Jedním z příkladů je podle aktivistů likvidování činnosti muzea Perm-36, jediného muzea gulagu v Rusku. „S příchodem nového gubernátora (v roce 2012) začalo faktické vytunelování muzea,“ uvedl na tiskové konferenci člen vedení muzea Robert Latypov.

Muzeum podle Latypova sice stále funguje, radikálně byl ale snížen počet průvodců. Navíc většina exponátů zůstává před návštěvníky zavřena. „Byla vytvořena nová expozice věnovaná samotné kolonii. Jsou tam sice fotografie ostnatých drátů, baráků, vězení a táborové jídelny, ale chybí tam informace o tom, kdo v tom táboře seděl a kvůli komu bylo to vězení organizováno,“ řekl Latypov.

Celý text ZDE

Připomněl také, že se v Rusku vrací symboly z dob Sovětského svazu. Nejde jen o návrat k hymně nebo k rudé vlajce, kterou používají ruské ozbrojené síly. Například ruský prezident Vladimir Putin naopak nedávno navrhl přejmenovat Volgograd zpět na Stalingrad.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…