Putin rozehrál svůj koncert, Evropa nestíhá, udeřil Cyril Svoboda na ČT. A co na to Saša Vondra?

26.08.2014 22:49

Ruský prezident Vladimir Putin ví, co chce a jde za tím. Na Ukrajinu uplatňuje metodu cukru a biče a drží si iniciativu. Evropská unie zde prý hraje jen statickou roli. Pokud by se to snad mělo změnit, musí EU předložit jasný plán. Alexandr Vondra (ODS) má však za to, že ne úplně všechno se Putinovi daří.

Putin rozehrál svůj koncert, Evropa nestíhá, udeřil Cyril Svoboda na ČT. A co na to Saša Vondra?
Foto: hns
Popisek: Cyril Svoboda v půlnočním rozhovoru

V běloruském Minsku probíhá jednání mezi ukrajinským prezidentem Petro Porošenkem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Co mohou tato jednání přinést? O tom v úterních Událostech, komentářích České televize diskutovali exministr obrany Alexandr Vondra z ODS a exministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Evropě schází silní politici s vizí

„Nemyslím si, že to přinese nějaký průlom. Bylo by dobré, kdyby to byl začátek nějakého jednacího procesu. Tento spor se musí vyřešit diplomaticky,“ poznamenal v úvodu Vondra s tím, že běloruský prezident Lukašenko hraje také o svou existenci. Usiluje o to, aby nebyl Ruskem „spolknut“, protože kdyby Putin obsadil východ Ukrajiny, byla by pak prý nejspíš na řadě jeho země.

Svoboda má v pohledu na další vývoj jasno. Prim prý hraje Putin. „Ukrajinský spor se odehrává v postsovětském prostoru. Hovoří se v něm rusky. Evropa tam bohužel hraje roli statisty. Putin dal jasně najevo: Zde jde o náš vliv. Je to jeho koncert,“ poznamenal k tomu exministr zahraničí. Skrze pomoc zaslanou v konvojích na jedné straně a hrozbami na straně druhé prý Rusko uplatňuje metodu cukru a biče. „Ze strany Ruska je to rozehráno velmi promyšleně a dobře,“ míní bývalý šéf české diplomacie. Pokud by se na tom mělo něco změnit, musela by EU přinést jasný plán pomoci Ukrajině.

Vondra oponoval, že úplně všechno Putinovi tak dobře nevychází. Zřejmě prý nepočítal s tím, že bude Ukrajina bránit své území tak urputně, jak to činí. Svoboda ale trvá na tom, že EU figuruje pouze v roli přihlížejícího, a to především proto, že jí schází politici s vizí, kteří by věděli, čeho chtějí dosáhnout a šli za tím, jak to dnes činí právě Vladimir Putin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…