Putin s Porošenkem si povídali. Prý to nebylo nic pěkného

01.12.2014 11:05

Ukrajinský prezident Petro Porošenko před několika dny telefonicky hovořil se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. V sobotu zase poskytl rozhovor německé televizi ARD. ParlamentníListy.cz přinášejí shrnutí obou událostí.

Putin s Porošenkem si povídali. Prý to nebylo nic pěkného
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov pro ruskou tiskovou agenturu TASS potvrdil, že mezi oběma prezidenty proběhl telefonický rozhovor, a dodal, že hlavním tématem byla situace na jihovýchodní Ukrajině. Rozhovoru byl údajně přítomen i ruský velvyslanec na Ukrajině Michail Zurabov, který však následně odmítl médiím sdělit jakékoli podrobnosti. Poté se v médiích objevily zprávy, že Putin prý Porošenkovi vyhrožoval. Tyto informace rozšířil ukrajinský internetový server Insider, kterému je údajně předal nejmenovaný zdroj z Porošenkovy prezidentské administrativy.

Ze stejného zdroje pocházejí informace o tom, že rozhovor trval asi hodinu a půl a Porošenko byl údajně po jeho skončení ve velmi špatné náladě. Z ukrajinského listu Insider čerpá také internetový portál euromaidanpress.com, jenž je přeložil do angličtiny. „S Ruskem jsou neustálé problémy. Hrozí nám, že opět vypukne válka, a požadují, abychom uznali separatistické republiky a odmítli členství v NATO i EU,“ sdělil ukrajinskému Insideru jiný zdroj z Porošenkova okolí. Oba prezidenti spolu v každém případě nehovořili od summitu G20, který se konal o minulém víkendu v australském Brisbane.

Na obvinění některých médií, především těch ukrajinských, že mělo v průběhu telefonického rozhovoru dojít k výhrůžkám ze strany ruského prezidenta, reagoval odmítavě mluvčí Kremlu Peskov. „To je skutečně jen fikce, která nemá s realitou nic společného,“ citovala Peskova ruská tisková agentura TASS a dodala, že avizované výhrůžky odmítla i šéfka informačního oddělení Porošenkovy prezidentské kanceláře Irina Fritsová. Informace o údajných Putinových výhrůžkách dementoval i sám Petro Porošenko.

Včera ukrajinský prezident Petro Porošeno poskytl rozhovor německé televizi ARD, kde už se zmínky o údajných výhrůžkách neobjevily vůbec. Porošenko v průběhu rozhovoru kritizoval přítomnost ruských vojsk na území Ukrajiny, kterou ovšem Kreml odmítá. „Rusko provedlo v srpnu invazi na Ukrajinu a začalo skutečný válečný konflikt. Nemůžeme dosáhnout míru, dokud ruská vojska neopustí naši zemi,“ vyjádřil se podle anglického překladu některých pasáží rozhovoru na Deutsche Welle Porošenko.

Porošenko dále apeloval na prezidenta Putina, aby využil svého vlivu a zasadil se o deeskalaci konfliktu. „Pokud by se tak stalo, věřím, že by mohlo být míru dosaženo do dvou až tří týdnů,“ zmínil Porošenko, který zároveň vyjádřil touhu Ukrajiny připojit se v blízké budoucnosti do struktur NATO. Připustil však, že do té doby musí jeho země provést potřebné reformy. Deutsche Welle v této souvislosti zmiňuje názor německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera, který vyjádřil ve včerejším rozhovoru pro německou televizi ZDF pro touhu Ukrajiny stát se součástí NATO jisté pochopení, ale podle jeho názoru v tuto chvíli není další rozšiřování NATO směrem na Ukrajinu na pořadu dne.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…