Putin se může dopustit velmi nebezpečných rozhodnutí. Doplatíme na to i my, varoval muž, který se zabývá Ruskem

07.10.2016 16:00

Rusko míří k pozdnímu putinismu, řekl v rozhovoru, jejž uveřejnil server Rozhlas.cz, historik a politolog Mark Galeotti. Ten je mnohaletým odborníkem na problematiku ruského a postsovětského prostoru, především na otázky spjaté s politikou a bezpečností.

Putin se může dopustit velmi nebezpečných rozhodnutí. Doplatíme na to i my, varoval muž, který se zabývá Ruskem
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Galeotti ve svých slovech mimo jiné upozorňoval na to, že jsme svědky zásadní proměny Putinova režimu. Ambiciózní figury mizí ve prospěch závislých a věrných. Podle jeho názoru však touha zavděčit se vládci může vyústit v katastrofální rozhodnutí, jež ohrozí nejen Rusy, ale nás všechny.

Politolog se mimo jiné také vyjádřil k situaci v Sýrii a k dobývání Aleppa. „Vypadá to na klasickou ruskou improvizaci. Soudí, že pád Aleppa nemusí přinést bezprostřední mírová jednání nebo dokonce konec války, nicméně znamenal by zásadní vítězství pro Asadův režim a jeho podporovatele v Moskvě, protože by upevnil Asadovu moc a přiměl rebely, aby s ním mluvili,“ zmínil Galeotti. Zkušenosti z minulých zvěrstev, například ze zničení Grozného, Rusy podle něj naučily, že všichni se zprvu vyděsí, načež se oklepou.  

„Obávám se, že v bezzubost mezinárodního společenství věří i dnes, tím spíš, že v Radě bezpečnosti OSN sedí Čína, kterou utrpení Aleppa příliš nevzrušuje. Tohle je hlavně problém Západu a názor Rusů je – a teď zjednodušuju, až karikuju – že Západ už je stejně nenávidí. Takže co můžou ztratit?“ otázal se historik.

Běžné Rusy podle jeho slov však tato válka nenadchla. „Samozřejmě, rádi slyší o úspěších svých chlapců, ale Asad je jim jedno, pokud za něj mají umírat,“ dodal Galeotti.

Ten se dále vyjádřil i k nedávným ruským volbám, které poznamenala katastrofální nízká volební účast. „Volby byly zmanipulované a vypovídají o dvou věcech. Zaprvé: Většina Rusů to s politikou vzdala. Medveděvovo prezidenství přineslo krátké vzepětí naděje, nikoli proto, že by Medveděva pokládali za bůhvíjak skvělého, ale protože doufali v příslib demokratičtějšího modelu. A pak se Putin vrátil, protesty zadusil a hodně Rusů rezignovalo,“ vysvětlil Galeotti s tím, že se však množí lokální a průmyslové protesty. „Proč se obtěžovat volit, myslí si. Vždyť na tom vlastně nezáleží,“ podotkl s tím, že hlasování, na kterém skutečně záleží, jsou až prezidentské volby 2018. Tehdy potřebuje Putin vyhrát, a to drtivě.

Galeotti v této souvislosti nevyloučil ani to, že Putin zorganizuje předčasné volby příští rok. „Měl by to rychleji z krku. Odbýt si volby a má před sebou dalších šest let, kdy si kvůli nim nemusí dělat vrásky. A zadruhé je tu s jistotou hraničící riziko, že bude hůř. Většina Rusů nemá lehký život a věci se nelepší, naopak,“ zmiňuje Galeotti. Poukazuje také na tvrdá úsporná opatření, která vejdou v platnost na podzim.

  • Původní text ZDE

„Režim v Rusku je personalizovaný a není pochyb o tom, že o všem důležitém rozhoduje Vladimir Putin, ale Putin je jen jeden člověk. Mnozí ho považují za jakéhosi ďábelského génia a šachového velmistra, jenže tak to není. Putin je politik jako každý jiný, snad jen o něco bezohlednější a v čele velmi bezohledného systému. Vládnout však může jen prostřednictvím dalších lidí, kteří budou jeho politiku spolutvořit a provádět – a ti se mění v závislosti na tom, o čem se zrovna rozhoduje,“ podotkl dále expert. Putin však dle jeho slov zřejmě cítí mezi sebou a elitou stále větší propast. Pro ruského prezidenta je tak dle jeho názoru důležitá imperializace systému, kdy by se objevili mladší „yesmeni“, již budou carovi vykat. „Putin konsoliduje režim: méně institucí a více věrných a na něm závislých lidí na úkor těch, kteří mají nezávislé ambice,“ podotkl historik se slovy, že nastupují lidé, které může Putin nejen lépe tvarovat, ale zároveň se jich i snáze zbavit.

„Znepokojivé je, že obměna dvora znamená také výrazný pokles objektivity. Už teď je poradní proces neuvěřitelně politický. Můžeme také čekat, že Putin bude čím dál tím víc poslouchat to, co chce slyšet, zamotaný do kokonu polopravd a nepokrytých lží. A že se na základě těchto falešných informací dopustí velmi nebezpečných rozhodnutí – nejen pro Rusko, ale pro nás všechny,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…