Putin si na Ukrajině jen bránil svoje. Není blázen, aby útočil jinde, soudí analýza západních profesorů

20.12.2014 17:08

Profesor University of Kansas Jacob W. Kipp a analytik dánského Institutu pro mezinárodní studia Roger McDermott si kladou otázku, zda je ruské počínání v ukrajinské krizi v něčem nové, nebo se jen opakují dříve známé scénáře. Dospívají k tomu, že Rusko se svým angažmá na Ukrajině snaží pouze chránit svou bezpečnost. Jejich úvahu uveřejnil server European Leadership Network.

Putin si na Ukrajině jen bránil svoje. Není blázen, aby útočil jinde, soudí analýza západních profesorů
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

V únoru vypukla revoluce v Kyjevě a v březnu ruská vojska obsadila Krym, řada západních analytiků hovořila o tom, že prezident Ruské federace Vladimir Putin uplatnil tzv. hybridní válku, které se bude muset přizpůsobit i NATO, pokud bude chtít v nějaké příští krizi obstát. Dva odborníci ve zmíněném článku ale vykreslují situaci poněkud jinak. To, co se na Západě nazývá hybridní válkou, je odvislé podle Kippa a McDermotta od řady okolností, které si není možné objednat v dalších potenciálních střetech.

Ukrajinské okolnosti se jen těžko podaří zopakovat

„Mezi ně patří přítomnost základny Černomořské flotily na Krymu, ze které mohly vyrazit síly na celý poloostrov a zároveň mohly tvořit základ pro přísun dalších jednotek a techniky. Druhým faktorem byla vysoká připravenost  vojenských sil v jižním Rusku v souvislosti s konáním zimní olympiády v Soči. A konečně třetím faktorem bylo rusky mluvící a potenciálně přátelské místní obyvatelstvo," upozorňují autoři.

Celý text ZDE

Ruský prezident Vladimir Putin vyhodnotil ukrajinský Majdan jako bezpečnostní riziko pro Rusko, jako další barevnou revoluci financovanou Západem, na kterou je třeba reagovat. To, že Západ s tímto výkladem nesouhlasí, neodradilo Putina od zákroku, který vnímá jako obranu vlastní země. Správně si navíc vyhodnotil, že v Kyjevě vládne chaos a ukrajinské politické elity nezakročí, mimo jiné i proto, že ukrajinská armáda byla velmi slabá. Podle autorů není proto příliš pravděpodobné, že by ruský prezident odsouhlasil útok na nějakou další evropskou zemi, která navíc bude členem NATO. Nebude totiž možné počítat s příznivými okolnostmi, které Rusku napomohly na Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…