Putin si trhá zbytky vlasů, na oblíbence taváryšče Klause se po volbách zapomene. Držitel Sorosovy ceny se hurónsky směje nad německými volbami

05.09.2017 20:34

Rozhlasový moderátor Jan Moláček v komentáři pro server Aktuálně.cz zhodnotil nedělní televizní debatu mezi dosavadní německou kancléřkou Angelou Merkelovou a jejím sociálnědemokratickým vyzyvatelem Martinem Schulzem. Jestli se na tuhle debatu díval ruský prezident Vladimir Putin, tak si podle Moláčka musel v podstatě trhat vlasy.

Putin si trhá zbytky vlasů, na oblíbence taváryšče Klause se po volbách zapomene. Držitel Sorosovy ceny se hurónsky směje nad německými volbami
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Schulz, Merkelová

„Pokud se na nedělní televizní duel mezi Angelou Merkelovou a Martinem Schulzem díval Vladimir Putin, nejspíš mu ve rvaní vlasů bránila jen obava, že by s posledními zbytky mohl přijít i o chlapáckou image,“ napsal  hned na úvod svého komentáře Jan Moláček, který v kategorii komentářů dostal za loňský lok "Novinářskou cenu" od nadace Open Society Fund George Sorose a ambasády USA.

Po Brexitu se prý mohlo zdát, že se EU střelila do vlastní nohy a že se k témuž chystá ve volbách v Nizozemí, kde mohl vyhrát radikál Geert Wilders, a ve Francii, kde si na vítězství brousila zuby Marine Le Penová. Jenže Wilders nevyhrál a Marine Le Penové nepomohla ani návštěva u Vladimira Putina v Kremlu, ani ruský finanční příspěvek na kampaň.

„A teď ti Němci! Milion cizinců k nim přijde, dokonce dojde k několika teroristickým útokům! A co řeší lídři dvou nejsilnějších stran v předvolební debatě? Ani na milion pokusů byste to neuhodli! Představte si – oni se baví o tom, jak příchozí integrovat, jak dostat imigraci pod kontrolu a jak co nejrychleji vyhošťovat ty, kdo v Německu nemají co dělat! A jakou podporu má v předvolebních průzkumech ta strana, co ji jezdí podporovat tavárišč Klaus, to probůh Vladimiru Vladimiroviči raději vůbec neříkejte! Snad se na ni po volbách v tichosti zapomene,“ vyjádřil naději Moláček.

Celý komentář naleznete zde.

Během debaty došlo samozřejmě také na téma bezpečnosti, terorismu a islámu, ale Moláček si pochvaloval, že se rozhovor o těchto tématech nesl ve věcné rovině, nikoli s histerií, kterou slyšíme v hlasech některých jiných německých i českých politiků. Ačkoli někteří němečtí i čeští politici tvrdí, že je Německo zemí, kterou ničí uprchlíci a terorismus, není tomu tak. I dnes je to fungující a úspěšná země. Rozhodně ji nezničil ani krok Angely Merkelové, která se v roce 2015 rozhodla otevřít brány statisícům migrantů.

„Jenže před dvěma roky nenastal v Německu žádný zkrat. Naopak, systém vyprodukoval rozhodnutí zcela podle zásad, které z poválečného Německa udělalo úspěšnou zemi. Mezi nimi je na prvním místě zásada: problémy jsou od toho, aby se řešily. Ne aby se odkládaly, přesouvaly na někoho jiného nebo se z nich třískal politický kapitál. Asi nikdo a nic už nedokáže definitivně vyvrátit nejnesmyslnější novodobý mýtus – a sice že Německo ‚pozvalo uprchlíky‘. Kancléřka se o to v debatě se Schulzem přesto opět pokusila. Nevzrušeným hlasem zopakovala, že o dočasném vysazení dublinských dohod rozhodla v situaci, kdy už byly desetitisíce uprchlíků v patové situaci v Maďarsku a bylo jasné, že krize je nad síly tamní vlády,“ doplnil k popisu debaty Moláček.

V Česku se mezitím vede debata o tom, zda se přikloníme ke tvrdému jádru EU, či nikoli. Je to legitimní debata, ve které bychom se měli nějak rozhodnout. Ale ať už se rozhodneme jakkoliv, neměli bychom se podle moderátora nechat ovlivnit propagandistickými zprávami z tábora lidí kolem Vladimira Putina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…