Putin skutečně prohrává. To jeho Novorusko se mu rozpadlo pod rukama. Jefim Fištejn dal v rádiu průchod radosti

12.02.2015 18:23

Vladimiru Putinovi se pod rukama rozpadl projekt Novoruska, tak komentoval výsledek jednání v Minsku spolupracovník Rádia Svobodná Evropa Jefim Fištejn, který byl hostem dnešního vydání pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Putin skutečně prohrává. To jeho Novorusko se mu rozpadlo pod rukama. Jefim Fištejn dal v rádiu průchod radosti
Foto: Archiv
Popisek: Jefim Fištejn

Fištejn uvedl, že tentokrát Putin skutečně prohrává. Poukázal na to, že původně byl projekt Novoruska koncipován pro území přibližně ohraničené městy Charkov, Dněpropetrovsk, Cherson, Oděsa tak, aby bylo odblokováno Podněstří, které je odštěpeneckou provincií Moldávie, obsazené ruskými vojsky. Podněstří je ale obklopeno z jedné strany Moldávií a z druhé strany Ukrajinou. Pokud by se povedlo projekt Novoruska uskutečnit v plném rozsahu, území Ruska by se propojilo s Podněstřím a to by tak bylo konečně odblokováno.

Fištejn upozornil i na to, že tzv. Doněcká lidová republika a Luhanská lidová republika zabírají celkem pouhou třetinu území Doněcké a Luhanské oblasti. V minské dohodě se také nepíše o DLR nebo LLR, ale jen o jednotlivých oblastech Luhanské a Doněcké oblasti. "Projekt Novorusko je tímto skončený,“ poznamenal Fištejn. Proto by se vzbouřencům na východní Ukrajině nemělo už říkat separatisté, ale například autonomisté. Přiznal ale, že vůdci rebelů nechtěli poslední dohodu z Minsku podepsat. Učinili tak teprve poté, když je k tomu donutil Putin. "Ty republiky tím také končí,“ poznamenal Fištejn a upozornil, že podle dohody by měly volby na území obou samozvaných republik proběhnout podle ukrajinských úřadů. "Musí se vrátit ukrajinské vlajky,“ myslí si publicista.

Otázkou ovšem je, co Putin Zacharčenkovi a Pušilinovi, vůdcům obou lidových republik, slíbil za to, že dohodu z Minsku podepsali. "Mohl jim slíbit zasloužený důchod v Rusku, čestná místa někde,“ přemítal Fištejn. Připustil také, že celá dohoda může být jen vojenská lest a že Rusko nakonec na východní Ukrajinu přece jen vpadne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …