Putin teď kritizuje, ale jak je to dlouho, co lhal celému světu o ruských vojácích na Ukrajině, rýpal ódéesák. A Jiří Dolejš se neudržel

07.04.2017 23:12

V pátečních Událostech, komentářích České televize proti sobě zasedli 1. místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, senátor zvolený za ČSSD František Bublan, místopředseda ODS Martin Kupka a místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Vedli debatu o situaci v Sýrii, ale také o velmi pravděpodobném teroristickém útoku ve Stockholmu. Zatímco nad situací v Sýrii svedli tuhou bitvu, u Stockholmu mluvili v podstatě jednotně.

Putin teď kritizuje, ale jak je to dlouho, co lhal celému světu o ruských vojácích na Ukrajině, rýpal ódéesák. A Jiří Dolejš se neudržel
Foto: archív autora
Popisek: US letecký útok Sýrie

„My musíme proti terorismu postupovat razantněji, než jsme postupovali doposud,“ apeloval hned v úvodu Kupka na své kolegy i na diváky. 

Dolejš mu dal za pravdu. „Není to jen možné, ale i nutné, protože občané všude na světě mají právo na své bezpečí. Je ovšem třeba řešit příčiny a je jasné, že se podhoubí teroristických činů změnilo oproti sedmdesátým a osmdesátým letům minulého století,“ konstatoval Dolejš.

Senátor Bublan s Dolejšem souhlasil. „Hodně je to o prevenci a je to boj na deset let, možná na několik desítek let, abychom dospěli k nějakému hmatatelnému výsledku,“ konstatoval Bublan s tím, že bychom se měli snažit o to, aby lidé terorismu nepodléhali. 

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Ženíšek vyjádřil soustrast pozůstalým po obětech útoku, ale okamžitě dodal, že podobným útokům prakticky nelze zabránit.  

Boj o Sýrii

Posléze pánové svedli  tuhý boj o raketový útok na syrskou leteckou základnu. Podle Kupky měl tento útok smysl, protože byl namířen proti používání chemických zbraní. Použití chemických zbraní podle Kupky rozhodně není v zájmu České republiky a celé EU. Proto podle místopředsedy ODS mělo smysl zasáhnout.

Dolejš oponoval, že dosud nebylo jasné, kdo chemické zbraně použil. „Jeden stát zasáhl proti jinému státu jen pro pouhé podezření. ... Nemá smysl, aby si mocnosti ukazovaly svaly,“ rozjel se komunista.

„To nejsou jen moje domněnky. Vyjádřil se k tomu i generál Šedivý, který má profesně blízko k NATO. Také on varoval před unáhleným krokem Američanů. ... To, že Spojené státy zasáhly už teď, považuji za pochybení Spojených států,“ pokračoval Dolejš.

Bublan a Ženíšek se posléze shodli na tom, že americký prezident Donald Trump zareagoval adekvátně. „Pokud ještě před týdnem hovořil  Trump o Asadovi jako o člověku, kterého je třeba respektovat, ale týden na to své stanovisko takto radikálně změní, tak jsem přesvědčen, že se tak stalo na základě jasných indicií,“ řekl Ženíšek.

Putinovi nevěřit, lhal už o Ukrajině, varoval Kupka

Kupka posléze poukázal na to, že Rusko teď postup Spojených států zpochybňuje, jenže není tak daleko doba, kdy ruský prezident Vladimir Putin lhal veřejně do kamer celému světu o tom, že na východě Ukrajiny nebojují ruští vojáci.

„Pokud Putin něco zpochybňuje, tak je to minimálně z vojenského hlediska normální tomu věřit, protože jsme byli svědky toho, jak se dušoval, že na východě Ukrajiny nebojují Rusové, ale posléze se ukázalo, že tam bojovali Rusové. Já proto v tomto případě nemohu věřit slovům Vladimira Putina,“ řekl jasně Kupka.

Tím ovšem nadzvedl ze židle komunistu Dolejše. „Kolega Kupka tady mluví o tom, komu věří. Opírá se o akt víry, ale já volám po prošetření. ... A když už by mělo dojít k útoku proti suverénnímu státu, tak se to musí stát na základě mandátu OSN. Pokud tu tento mandát není, tak je to v podstatě akt agrese, což říká i prezident,“ odkázal se na Miloše Zemana Dolejš.

Podle Ženíška Trump ukázal, že už nechce stát stranou syrského konfliktu a vidí, že kvůli postoji Ruska je situace v OSN poněkud paralyzována.

Dolejš se však v závěru opřel ještě do českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). „Mně velmi vadí, co řekl premiér Bohuslav Sobotka, že věří Američanům, ale my tu nejsme od toho, abychom věřili Američanům, my jsme tu od toho, abychom prosazovali své vlastní zájmy,“ rozčiloval se Dolejš.

Ostatní hosté se Sobotky důrazně zastali. Podle jejich názoru jednal správně, když se postavil na stranu západních spojenců. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…