Putin ustupuje Západu, kde jen trochu může. Vždyť uznal i ty Porošenkovy zfixlované volby. Komunistický historik Skála objevil důkazy přímo v amerických novinách

05.02.2015 21:18

Pozornost komunistického historika Josefa Skály upoutal anglicky psaný článek s názvem "Putin preferuje špatný mír na Ukrajině" od Israela Shamira, kde je řečeno, že ruský prezident Vladimir Putin není tím, kdo si přeje válku. Prý je to Západ. Na podporu tohoto tvrzení autor snáší několik argumentů.

Putin ustupuje Západu, kde jen trochu může. Vždyť uznal i ty Porošenkovy zfixlované volby. Komunistický historik Skála objevil důkazy přímo v amerických novinách
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

Na serveru UNZ.com, který dává najevo, že poskytuje prostor alternativním názorům, jež v amerických hlavních médiích zpravidla nezazní, vyšel článek Israela Shamira. Ruský prezident chce udržet Ukrajinu celistvou, protože Donbas je se zbytkem země velmi propojen a pro ruský sociální systém už tak představuje velkou zátěž příliv obrovského množství uprchlíků. I proto se Vladimir Putin snaží konflikt na východě Ukrajiny mírnit.

Vstřícný krok: Rusko uznalo i zfalšované volby

"Moskva uznala i výsledky zfixlovaných voleb, organizovaných kyjevským režimem vzešlým ze státního převratu, i Porošenka jako prezidenta celé Ukrajiny – třebaže na jihovýchodě se žádné volby nekonaly a opozičním stranám byla účast zakázána. Putin oficiálně neuznal dokonce ani výsledky listopadových voleb v Donbasu, což spoustu ruských nacionalistů rozladilo," píše autor.

V Rusku byly tyto Putinovy kroky dost nepopulární, ale on prý zašel ještě dál. Nehorlivější zastánce války mezi separatisty prý dotlačil k odstoupení. Spojené státy a EU přesto dál na Rusko tlačí a označují ho za viníka krize na Ukrajině. V Kyjevě prý naopak Západ podporuje "válečné chutě".

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

K míru prý dojdeme cestou války

Rusko vidí cestu k míru ve federalizaci Ukrajiny, jak ji známe z USA či Indie, ovšem Krym, ten je považován za definitivně ruský. Doněcká oblast je prý zklamána tím, že nebude patřit k Rusku, ale separatisté jsou podle autora ochotni přistoupit na dohody z Minsku, které však Kyjev zpochybňuje. Rusko podle Shamira dál věří v úspěch minských jednání, ale jedinou cestou, jak lze Kyjev donutit k jednání, je paradoxně válka. Ukrajinský prezident Petro Porošenko se k jednacímu stolu vrací až poté, co separatisté dosahují velkých bojových úspěchů na frontě. Ruská federace ale současně dál trvá na tom, že stojí mimo ukrajinskou válku, do které ji Západ zatahuje. USA tu mají nemalý vliv na Německo, které postupně přetrhává vazby na Rusko.

Celý text ZDE.

Sestřelený malajsijský boeing

Napětí nadále udržuje i kauza sestřeleného malajsijského boeingu. "Kauzy malajsijského boeingu už má Rusko plné zuby. Na každém jednání na vysoké úrovni jej Amerika hystericky viní, že ho ruskými raketami sestřelili rebelové. Od tragédie uběhlo šest měsíců, Amerika však o tom, že by v tom mělo prsty Rusko anebo rebelové, nepředložila stále jediný důkaz. Nezveřejnila ani snímky ze svých satelitů, ani z letounů AWACS kroužících nad východní Evropou. Můj zdroj mi řekl, že vysocí američtí představitelé už na tom, že s tím mělo Rusko či rebelové cokoli společného, netrvají, omluvit se za křivá obvinění je však ani nenapadne. Jediné slůvko omluvy od nich nehrozí ani náhodou,“ poznamenává dále autor.

V závěru textu prohlašuje, že Rusko prosazuje mír od Sýrie až po Donbas, zatímco Spojeným státům ve stejných oblastech vyhovuje udržování válečných konfliktů. Proč? Prý to pomáhá dolaru, což má být hlavní americký motiv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…