Putin už asi nechce poslat armádu na východ Ukrajiny

24.06.2014 12:37

Ruský prezident Vladimir Putin navrhl horní komoře parlamentu, aby zrušila právo, které mu na jaře udělila k nasazení ozbrojených sil na Ukrajině k ochraně tamního ruskojazyčného obyvatelstva. Informovaly o tom ruské agentury s odvoláním na prezidentova mluvčího Dmitrije Peskova.

Putin už asi nechce poslat armádu na východ Ukrajiny
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

„V souvislosti se zahájením třístranných jednání o dané otázce (zastavení bojů na východě Ukrajiny) navrhla hlava státu Radě federace zrušit její usnesení z 1. března roku 2014 o nasazení ozbrojených sil Ruské federace na území Ukrajiny," uvedl Peskov. Cílem Putinova rozhodnutí je podle něj normalizace situace ve východních oblastech Ukrajiny.

Usnesení horní komory ruského parlamentu dávalo Putinovi právo použít ruskou armádu na ukrajinském území „do normalizace společenské a politické situace". Rada federace tehdy reagovala na Putinovu žádost o „ochranu bezpečnosti ruských občanů a krajanů, jakož i příslušníků ruských ozbrojených sil" dislokovaných na okupovaném a později anektovaném Krymu.

Dnešní žádostí zrušit dekret Rady federace Putin reaguje na jednání zástupců kyjevské vlády a východoukrajinských vzbouřenců, jež v pondělí vyústilo v dohodu o dočasném příměří platnou do pátečního rána. Zastavení palby je součástí mírového plánu ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, který kromě západních státníků osobně podpořil i Putin.

Dekret byl na Západě ostře kritizován

Ke zrušení sporného a na Západě ostře kritizovaného dekretu o nasazení ruské armády na ukrajinském Krymu Putina opakovaně žádal americký prezident Barack Obama i vedoucí státníci Evropské unie. V pondělí Putin podle prohlášení Kremlu o situaci na Ukrajině telefonicky hovořil s Obamou, s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a německou spolkovou kancléřkou Angelou Merkel.

Podle informací ruské agentury Interfax Rada federace dnešnímu Putinově požadavku vyhoví už na své středeční schůzi v Moskvě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…