Putin v Maďarsku jednal s Orbánem. A toto podle zahraničních expertů upekli

18.02.2015 17:43

Analytik Gábor Stier se na serveru Česká pozice podrobněji věnoval okolnostem návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina v Maďarsku. Při této příležitosti oslovil ruské, polské, maďarské a francouzské experty, aby odpověděli na otázku, co je cílem Putinovy návštěvy Budapešti.

Putin v Maďarsku jednal s Orbánem. A toto podle zahraničních expertů upekli
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Stier připomíná, že podle oficiálních vyjádření hlavním bodem jednání vedle ukrajinské krize byla hospodářská spolupráce – především smlouva o dlouhodobých dodávkách ruského plynu, jež vyprší během letošního roku.

Putinova návštěva je výrazem díků za to, že se Budapešť neotočila k Moskvě zády

Podle Alexeje Muchina, šéfa Centra pro politické informace, poradenské firmy blízké Kremlu, mohly být s výsledky jednání spokojeny obě strany. Je přesvědčen o tom, že tato Putinova návštěva Budapešti je především vyjádřením díků za to, že se Maďarsko neobrátilo k Rusku ani v těžkých chvílích zády. Muchinův kolega, Sergej Michejev, ředitel moskevského Ústavu pro výzkum politické konjunktury, si myslí, že jak Rusko, tak Maďarsko si kromě pragmatismu vysoce cení suverenity. "To, jak Budapešť usiluje o svou nezávislost, si zasluhuje respekt,“ uvedl Michejev. Ruský politolog Jevgenij Minčenko si myslí, že dnešní Moskvu pojí s dnešní Budapeští určitá stylistická podobnost, hospodářský pragmatismus a konzervativní hodnoty. Vyzdvihuje, že Maďarsko má momentálně v Rusku dobrou pověst. "Z členských zemí Evropské unie má Moskva nejlepší vztahy snad právě s Maďarskem, proto není žádným překvapením, že Putin cestuje zrovna do Budapešti,“ prohlásil Minčenko.

Podle Arnauda Dubiena, ředitele francouzsko-ruského analytického centra L’Observatoire se sídlem v Moskvě, má takové setkání pro Kreml v této chvíli mimořádný význam, neboť díky němu může demonstrovat, že ne všechny členské státy EU poslouchají Brusel a že nejen rozvíjejí vztahy s Moskvou, ale za současné napjaté mezinárodní situace dokonce přivítají ruského prezidenta.

Celý text ZDE

Putin si ohledně maďarského premiéra nedělá iluze

Francouzský odborník zároveň upozorňuje, že si Putin ve vztahu k Orbánovi nedělá iluze, neboť Maďarsko na rozdíl od Řecka odsuzuje sankce pouze slovně, zatímco v praxi se podřizuje společné vůli EU. "Ve skutečnosti tudíž nejde o nic víc než o taktické spojenectví,“ domnívá se Dubien. Upozorňuje, že navzdory tomu západní diplomatické kruhy sledují koketování Budapešti s Moskvou s nervozitou a obavami.

Ještě radikálněji se v tomto smyslu vyjadřuje Bartosz Cichocki, komentátor polského rozhlasu věnující se problematice východní Evropy. Cichocki se domnívá, že vyvstává oprávněná otázka, zda tyto kroky Budapešti nenarušují euratlantickou solidaritu. Ruská zahraniční politika se totiž podle něho soustřeďuje výhradně na to, aby v otázce ukrajinské krize prolomila dosavadní jednotu Západu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…