Putin v háji? Nedivte se a čtěte, je to prý vážné a v Rusku se mnohé hýbe

25.09.2018 11:22

Britský deník The Independent si všímá překvapivé porážky několika kandidátů prokremelského Jednotného Ruska v lokálních volbách. Za vše prý může důchodová reforma.

Putin v háji? Nedivte se a čtěte, je to prý vážné a v Rusku se mnohé hýbe
Foto: Repro Youtube
Popisek: Vladimir Putin na stanici FOX News

Kreml utrpěl v několika málo dnech hned tři zdrcující porážky svých kandidátů. Naposledy v Chabarovské oblasti získal ve druhém kole kandidát Jednotného Ruska Vjačeslav Šport jen asi 28% hlasů a musel místo gubernátora přepustit kandidátovi Liberálně demokratické strany Sergeji Furgalovi, který získal bezmála o čtyřicet procent hlasů víc. Porážkou skončily pro Kreml i volby ve Vladimirovské oblasti, kde Vladimir Sipjagin od Vladimira Žirinovského porazil Světlanu Orlovovou 57 ku 37%.

Anketa

Zvažujete, že v senátních či komunálních volbách odevzdáte hlas alespoň jednomu kandidátovi ČSSD?

5%
95%
hlasovalo: 8464 lidí

Jak zmiňuje britský deník, v případě obou vítězných kandidátů se přitom nepředpokládalo, že by mohli vůbec postoupit do druhého kola. „Furgal například získal dvaapůlkrát více hlasů než v prvním kole,“ píše The Independent s tím, že v Přímořském kraji byly volby zrušeny. „Zvítězil v nich komunistický kandidát Andrej Iščenko. Po tvrzení ústřední volební komise, že šlo o podvod, zahájil na protest hladovku,“ uvádí deník.

Celý text v angiičtině je ZDE.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov při rozhovoru s novináři připustil, že Kreml byl některými událostmi z voleb zaskočen. „Prezidenta nicméně zajímá jen vítězství, které je dosaženo čestným způsobem,“ cituje Peskova The Independent a připomíná, že hlavní Putinův vyzyvatel Alexej Navalnyj se právě včera vrátil z třicetidenního vězení a byl opět zatčen jen krátce poté, co vyšel po měsíčním věznění na svobodu. Britský deník také píše o specifické roli tzv. opozičních stran, které v rámci dohody s Jednotným Ruskem záměrně přehánějí, aby zvítězili kandidáti Kremlu.

„Letos se to však odehrálo jinak a lidé klidně volili Liberální demokratickou stranu skandalisty Žirinovského nebo i komunisty. Vlastně kohokoli, kdo má šanci porazit kandidáta Jednotného Ruska. Přes porážku prokremelských kandidátů se však pro Kreml nic k horšímu nezmění“. Podle politologa Michaila Vinogradova jde přesto o jistý posun, protože opozice je líčena státní propagandou v nepříliš lichotivých barvách. To však nyní nezafungovalo.

„Důchodová reforma všechno změnila. Voliči vyslali Putinovi jasné poselství. Bud se vrátí ke svému starému závazku, podle kterého bude v sociální oblasti dbát na životy obyčejných lidí, nebo budou voliči reagovat v neprospěch Kremlu. Volby ukázaly mnohem víc než jen vítězství kandidátů Žirinovského. Výsledky voleb napověděly mnohé o morálním a psychologickém stavu ruského národa. Lidé hlasovali proti Jednotnému Rusku a vyslali signál Putinovi,“ míní Vinogradov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …