Putin v televizi potěšil Krym a odsoudil rozkrádání

17.04.2014 12:18

Ruský prezident Vladimir Putin během televizního pořadu, kdy odpovídal na dotazy diváků, vysvětloval kroky Ruska ve vztahu ke Krymu a rovněž předestřel vizi sousedských vztahů s Ukrajinou. Podle něj jsou si obě země jako sousedé souzené, takže se musí dohodnout. Proto Rusko nemá zájem útočit na oblasti Ukrajiny, kde nyní probíhají občanské nepokoje.

Putin v televizi potěšil Krym a odsoudil rozkrádání
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Ruský prezident především jednoznačně popřel, že by se na území Ukrajiny pohybovali ruští vojáci. Ti, kteří na východě země protestují proti kyjevské vládě, jsou podle něj místní nespokojení občané.

Kromě toho Putin ohlásil, co plánuje Rusko na Krymu, který se stal jeho součástí v minulém měsíci. Poloostrov podle něj bude potřebovat zásadní modernizaci, zejména do infrastruktury místních přístavů, ale rovněž do průmyslu a zemědělství. Rovněž plánuje zavést na Krymu „bezdaňovou zónu“, což by motivovalo investory.

„Při neuvěřitelné lhostejnosti k potřebám lidí tam vyrostly paláce ukrajinských oligarchů, kteří si přisvojili ohromná území, kde jsou ploty a obyčejní lidé tam nemají přístup,“ popsal ruský prezident. Krym je podle něj třeba chránit i před útoky z pevninské Ukrajiny, kde vládne absolutní zmatek a lidé na východě země prý rozkradli sklady zbraní, takže nikdo nemá přehled, co se může stát.

Ohledně samotné Ukrajiny na další dotaz Putin odpověděl, že oba národy jsou si jako sousedé souzeny, a tak se musí dohodnout. „Všichni jsme plni emocí, ale jestli se máme navzájem rádi a vážíme si jeden druhého, musíme se dohodnout,“ uvedl ruský prezident. Rusko se podle něj vždy snažilo Ukrajině především pomáhat, o čemž svědčí investované stovky miliard dolarů.   

Poté Putin zdůraznil, že vnímá zásadní rozdíl mezi Krymem a pevninskou Ukajinou, což se samozřejmě promítne do ruského postupu. Opakování krymského scénáře v hraničních oblastech Ukrajiny prý nepřipadá v úvahu. „Pevně věřím, že vůbec nepřipadá v úvahu, že by Rusko mohlo vstoupit do východní části Ukrajiny a doufám, že se nám všechny problémy Ukrajiny podaří vyřešit pouze diplomatickou cestou,“ ujistil Putin.

Také uvedl, že ani na Krymu Rusko původně nemělo zájem angažovat se. „Jediné, co rozhodlo o připojení Krymu, byly výsledky referenda. My chceme jen dát lidem jejich práva,“ ujistil prezident Putin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…