Putin vyhrál jackpot. Trump nedokáže produkovat kompetentní politiku, oznámil v ČT analytik Votápek

31.07.2017 23:12

Zákonodárci Spojených států schválili další sankce vůči Rusku. Prezident Ruské federace Vladimir Putin v reakci nařídil stovkám amerických pracovníků v diplomatických službách, aby opustili Rusko. Moskva zároveň varuje Washington, aby na tento krok nijak nereagoval, jinak se bude napětí mezi velmocemi dál stupňovat. Dá se ale spirála rostoucího napětí ještě zastavit? V pondělních Událostech, komentářích České televize k tématu promluvil analytik mezinárodních vztahů a bývalý diplomat Vladimír Votápek.

Putin vyhrál jackpot. Trump nedokáže produkovat kompetentní politiku, oznámil v ČT analytik Votápek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Votápek

Host hned na úvod upozornil na to, že číslo 755 pracovníků v Rusku je nesmyslné, protože Američané nikdy v Rusku neměli tolik diplomatů Faktem je, že Američané v Rusku platí asi 1200 lidí, ale z toho je víc než 900 Rusů, kteří pro Američany pracují. Propuštěni budou tedy především Rusové. Ruský prezident Vladimir Putin ale chtěl ukázat sílu poté, co Barack Obama v závěru svého mandátu vyhostil 35 ruských diplomatů.

„Já si myslím, že to byla reakce pro domácí publikum, které tomu možná příliš nerozumí a teď viděli mužného Vladimira Vladimiroviče, který řekne, oni nám vyhostili 35 diplomatů, tak mi jim 755,“ popsal situaci Votápek. „Američané si dokážou spočítat, že se jim nic tak závažnéhop nestalo a dostanou aspoň prostor k tomu zbavit se ruských pracovníků, kteří mnohdy pracují pro ruské tajné služby,“ doplnil.

Podle Votápka je možné, že Rusové na Trumpa mají nějaké materiály a snad věřili, že je budou moct využít. „Vladimir Putin v podstatě vyhrál jackpot v amerických prezidentských volbách. Byl zvolen velmi slabý kandidát, který nedokáže produkovat kompetentní vnitřní, ani zahraniční politiku, což je pro Rusko a pro podobné země výhra,“ oznámil před kamerami bývalý diplomat.

Ale cosi se tak úplně nepovedlo. Američtí zákonodárci svého prezidenta bedlivě kontrolují.

„Místo očekávaného milostného románku mezi administrativou Donalda Trumpa s Vladimirem Putinem se vzájemné vztahy ještě zhoršují,“ pravil Votápek s tím, že z toho bychom se neměli až tak radovat, protože mezi oběma velmocemi by měla probíhat diskuse.

Nové americké sankce mohou ovšem poškodit i společné energetické projekty Ruska a Evropské unie. Američané jsou si toho vědomi a nabízejí Evropské unii vlastní energii. Samozřejmě, že nikoli zadarmo a to už se Bruselu tolik nelíbí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…