Putin vymyslel, jak nalákat na Krym turisty. Od nás asi ne

18.08.2015 8:52

Bezvízový režim pro vybrané země, zařazení krymského vína mezi léky a zrušení zákazu prodeje alkoholu v krymských sanatoriích. Tato opatření, která by měla zvýšit příliv turistů na Krym, který je na nich životně závislý, jsou výsledkem včerejší návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina na poloostrově, který loni na jaře Rusko anektovalo. V dnešních Lidových novinách o tom píše známá reportérka Petra Procházková.

Putin vymyslel, jak nalákat na Krym turisty. Od nás asi ne
Foto: wikipedia
Popisek: Krymský poloostrov.

Upozorňuje, že Putin snad žádný ruský region nenavštěvuje tak často, jako právě Krym. Tentokrát sem přijel ruský prezident na zasedání Státní rady Ruské federace. Jednalo se o turistice, která je hlavním zdrojem příjmů poloostrova.

Problém je ovšem v tom, že do roku 2014 tvořili 70 % turistů Ukrajinci, ti sem ale nyní nejezdí. Pro Rusy je zase cesta na zdejší slunečná pobřeží složitá kvůli válce v Donbasu a kvůli uzavřeným hranicím s Ukrajinou. Turisté ze zemí EU mohli na Krym cestovat bez víz, nyní to už není možné.

I proto navrhl Putin jako bonus pro spřízněné státy Brazílii, Indii, Čínu a JAR bezvízový režim pro turistické skupiny mířící na poloostrov. Naopak občany EU čeká asi zpřísnění. Šéf Ruské turistické agentury Oleg Safonov totiž navrhl požadovat od Evropanů otisky prstů jako odvetu za to, že EU zavedla daktyloskopické testování pro ruské občany cestující do Evropy.

Podle Procházkové Putin, sám zapřisáhlý abstinent, přivítal návrh nejvyššího představitele Krymu Sergeje Aksjonova, který navrhuje zařadit zákonem krymské víno mezi léky a používat ho při léčbě nemocí srdce, cév a depresí. Putin prý také souhlasí se zrušením zákazu prodeje alkoholu v sanatoriích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…