Putin zakázal sprostá slova a zpochybňování válečných vítězství SSSR

06.05.2014 8:48

Vládce Kremlu Vladimir Putin podepsal zákony, které podle mnohých znamenají posilování cenzury. Jeden ze zákonů trestá vězením popírání sovětské role při porážce nacistického wehrmachtu ve druhé světové válce. ČTK uvádí, že další cenzurní zákon má chránit především děti a zakazuje používání sprostých slov v literárních dílech, ale i v kreslených filmech.

Putin zakázal sprostá slova a zpochybňování válečných vítězství SSSR
Foto: RussianMind
Popisek: Staronový ruský prezident Vladimir Putin

Za odmítání faktů prokázaných poválečným tribunálem v Norimberku a za šíření vědomě lživých informací o válečných dějinách Sovětského svazu může být uložen až pětiletý trest vězení a pokuta do půl milionu rublů. Jenže zákon jde dál, podle ČTK netrestá jen odmítání oficiální verze o průběhu a výsledcích války, ale i šíření „neuctivých informací" o válečných výročích a akcích s nimi spojených.

Kritici se prý domnívají, že nyní je možné trestat kohokoli. Například toho, kdo dá najevo nelibost nad průběhem vojenské přehlídky k výročí konce války na Rudém náměstí v Moskvě. Odborné kruhy se navíc prý obávají, že kriminalizován bude i případný alternativní pohled na moderní ruské dějiny. Liberální ruská veřejnost má obavy nejen z cenzury, ale i z kriminalizace ruské historické vědy a neoficiálních názorů na průběh válečných událostí.

ČTK cituje renomovaného ruského komentátora Vladimira Poznera. Podle něj má nový zákon „zavřít ústa novinářům, historikům a spisovatelům" a prakticky znemožnit kritiku bolševického diktátora Josifa Stalina, který v Sovětském svazu za války vládl.

Putin se rozhodl ochránit děti dalším cenzurním zákonem

Vladimir Putin bdí nad nejmladší populací, podepsal totiž také zákon o zákazu vulgárních výrazů v literárních a výtvarných dílech, sdělovacích prostředcích a divadelních a zábavních podnicích. Kontroverzní právní úprava v ruských uměleckých kruzích prý vyvolává obavy z dalšího zesílení cenzury. Na dodržení zákona bude dohlížet cenzurní úřad Roskomnadzor.

Děti v Rusku tak asi už neuvidí i některé kreslené filmy. ČTK píše o slavném „Jen počkej, zajíci" ruského režiséra Gennadije Sokolského, který znají i čeští diváci. Zajíc si totiž v některých dílech nespisovně uleví a jeho věčný soupeř vlk kouří či dokonce pije pivo. Zákaz údajně hrozí pohádkovému krokodýlovi Genovi, který v jednom z kreslených filmů kouří dýmku. Kandidáty zákazu jsou i postavy pohádky bratří Grimmů Brémští muzikanti. Jejich píseň „Naše střecha je modré nebe" je prý možné chápat jako chválu bezdomovců. Zákaz prý hrozí i populárnímu kreslenému seriálu Tom a Jerry, údajně kvůli násilnickým scénám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…