Putina v Praze nechceme, říká jasně židovská obec

20.12.2014 7:34

Židovská obec nechce v Česku ruského prezidenta Vladimira Putina. Režim, který nastolil a ztělesňuje Putin, podle oficiálního vyjádření české židovské obce, nedodržuje mezinárodní dohody, je agresivní navenek a okupuje silou území sousedního státu. Federace židovských obcí se proto distancuje od případné lednové návštěvy Putina v Praze.

Putina v Praze nechceme, říká jasně židovská obec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Průčelí synagogy

O postoji české Federace židovských obcí informují Lidové noviny s tím, že stanovisko je údajně překvapivé, protože nápad pozvat Putina přišel od Evropského židovského kongresu. Autority českých židovských obcí však návštěvu považují za nevhodnou. Prohlášení, které na středečním zasedání Federace židovských obcí schválila, bylo přijato podstatnou většinou hlasů.

„Režim, který nastolil a ztělesňuje Vladimir Putin, nedodržuje mezinárodní dohody, je agresivní navenek a okupuje silou území sousedního státu. Přejeme si, aby veřejnost věděla, že s jeho pozváním do Prahy nemá Federace židovských obcí nic společného,“ píše se v prohlášení židovské obce v Česku.

Situace je údajně složitější. Například tajemník federace Tomáš Kraus navenek Putinovo pozvání obhajuje, prý proto, že je také místopředsedou Evropského židovského kongresu.  

Pro židovskou obec je to podle LN delikátní situace. Už prý proto, že její jedna část sympatizuje spíše s prezidentem Světového židovského kongresu Ronaldem Lauderem, který zde mimo jiné financuje i několik židovských škol, přičemž druhá má blíž právě k bohatému organizátorovi terezínské piety Vjačeslavu Mošemu Kantorovi, který zastupuje evropskou židovskou federaci.

O Kantorovi se často mluví jako o Putinovu příteli, v letech 2000 až 2002 Kantor ruského vládce nejednou doprovázel při jeho zahraničních cestách. V posledních letech to ale vypadalo, že se od Putina odklonil. Sám Kantor tvrdí, že si požádal o politický azyl na Ukrajině kvůli podpoře Majdanu.

Vrchní zemský rabín Sidon by si přál apolitickou vzpomínku

Vrchní zemský rabín Karol Sidon svůj názor dal najevo už před třemi dny v ČT. „Doufám, že nepřijede, ale je to jen moje osobní doufání. Navíc si myslím, že ta akce by měla být v Osvětimi a měla by být apolitická, to by bylo nejzdravější,“ uvedl.

Putina a další přední světové státníky pozval do Česka český prezident Miloš Zeman, a to na žádost organizátora pietní a vzpomínkové akce k 70. výročí osvobození nacistického lágru v polské Osvětimi.

Setkání státníků k 70. výročí osvobození koncentračních táborů v Osvětimi se zúčastní šéf Evropského parlamentu Martin Schulz a svoji účast přislíbil i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Účast potvrdilo také 24 předsedů a místopředsedů parlamentů. Merkelová a Hollande se nejspíš rozhodnou pár dní předem. Určitě ale nepřijede americký prezident Barack Obama.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…