Putinovci opravdu jsou jako nacisté. Bývalý disident Jan Urban našel důkaz

07.09.2014 10:27

Publicista Jan Urban přirovnává ve svém komentáři současné chování českých politiků ohledně ukrajinské krize k chování západních politiků v roce 1938. Podle Urbana je chování českých představitelů v souvislosti s krizí na Ukrajině přehlídkou nezralosti, osobní nevyrovnanosti a zbabělosti.

Putinovci opravdu jsou jako nacisté. Bývalý disident Jan Urban našel důkaz
Foto: hns
Popisek: Disident Jan Urban říká, že český stát ztratil smysl

Připomíná schůzku prezidenta Edvarda Beneše v září roku 1938 s poslanci Kundtem a Sebekowským, kteří zastupovali Sudetendeutsche Partei. Kundt Benešovi řekl, že Češi nevidí, co se děje v Německu a nechápou německou epochální revoluci nacionální a sociální. A nechtějí také vidět, že Němci v Čechách nemohou nejít s Německem.

Ukrajinská armáda dokázala, že může zatlačovat separatisty...

"To jenom jako malá historická a mravní připomínka pro ty, kteří nám dnes povídají o tom, jak nerozumíme a nechceme rozumět Rusku a jeho zájmům. Agresivní válka putinismu proti Ukrajině, jejíž nezávislost a územní celistvost se opakovaně a v mezinárodních dohodách Rusko zavázalo garantovat, dosáhla všeho, co zatím potřebovala. Ukrajinská armáda nakonec dokázala, že může čelit a zatlačovat Moskvou vyzbrojené a organizované bandy separatistů a „dobrovolníků“ z Ruska," napsal Urban.

...ale proti ruské armádě nemá šanci

Upozornil na to, že ve chvíli, kdy měly prokyjevské síly už jasnou iniciativu a zjevnou převahu, odvolala Moskva první i druhou generaci ruskou vojenskou rozvědkou dosazených vojenských velitelů separatistických „nezávislých republik“, odvezla je do Ruska, a zahájila postup přes hranice vlastními jednotkami. „Ukrajina proti ruské armádě nemá šanci. Nastoupí proto „jednání“. Jakýkoliv jeho výsledek však bude znamenat rozvrat Ukrajiny," dodal publicista.

Nacismus stejně jako putinismus...

V této souvislosti Urban uvedl, že "přesně jako nacismus v roce 1938 nám dnes putinismus" a jeho posluhovači u nás tvrdí, že nechápeme ruskou epochální revoluci nacionální a sociální. "Že nevidíme a nechceme vidět, kam Rusko a ruský národ jde a co chce. A že nechceme také vidět, že ukrajinští Rusové nemohou nejít s Ruskem. A říká také, že jestli se Ukrajina včas nerozhodne všemu tomu se přizpůsobit a změnit svou vnitřní a mezinárodní politiku, dojde brzo k událostem, za něž vina nebude spočívat na Rusech," podotkl publicista.

Celý komentář ZDE

Česká politika podle jeho slov v této zásadní chvíli kolísá mezi mlžením a sebeponižováním. Naši představitelé oponují jednotnému postupu Evropské unie a dnes už se viditelně obávají nazvat agresora agresorem.

"Samohanu české státnosti zatím dovršil prezident Zeman, který nejprve k útrpnému pobavení spojenců na zasedání NATO žádal důkazy o ruské přítomnosti na ukrajinském území, aby nakonec pro domácí publikum prohlásil, že na Ukrajině nejde o ruskou invazi, ale o občanskou válku. Věří prý ruskému ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi, který přece opakovaně prohlásil, že na Ukrajině ruští vojáci nejsou," uvedl Urban.

ČR přestává být předvídatelným spojencem demokratických zemí

Podle něj osobní nevyrovnanost, nezralost a zbabělost českých politických představitelů způsobuje, že Česká republika přestává být předvídatelným spojencem demokratických zemí, které přes všechny chyby a omyly jsou jedinou zárukou existence nezávislého demokratického českého státu. „Kdo se postaví na naši obranu, až to budeme potřebovat? Tuto otázku je třeba položit kvůli ještě jednomu připomenutí roku 1938," uvádí s tím, že úspěch appeasementu byl postaven na naivní reálpolitické víře tehdejších Milošů Zemanů v Hitlerův slib, že požadavky vůči Československu jsou to poslední, co kdy bude chtít.

Závěrem Urban uvedl, že příliš mnoho českých politiků ani přes zkušenosti Mnichova, komunistické diktatury nebo okupace z roku 1968 nedokáže dovést k pochopení zásadního politického vyznání Winstona Churchilla: „Nikdy neustupujte, nikdy, nikdy, nikdy, nikdy, v maličkostech ani velkých věcech, o kus ani o kousek, ledaže byste ustoupili cti a dobrému mravu. Nikdy neustupujte před nátlakem, nikdy se nepoddejte ani zdánlivě zdrcující převaze nepřítele," uzavírá svůj komentář Jan Urban.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…