Putinovi byla v ukrajinském betlému přisouzena role Heroda

07.01.2015 7:15

Ruský prezident Vladimir Putin v roli krále Heroda, který podle bible nařídil vyvraždění novorozenců, je k vidění v živém betlému ve Lvově na západě Ukrajiny, považovaném za baštu ukrajinského nacionalismu.

Putinovi byla v ukrajinském betlému přisouzena role Heroda
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

"Herec s Putinovou maskou a královskou korunou na hlavě se stal ústřední postavou živého betlému v centru města," napsala agentura AFP. "Během představení se 'král Putin' snaží ukrást Panence Marii Ježíška, ale dva mladí herci, ztělesňující ukrajinské vojáky, mu v tom zabrání," dodala.

Betlém u příležitosti pravoslavných Vánoc zřídila místní skupina Fest, které ve Lvovu patří několik restaurací.

"Putin ztělesňuje neštěstí, které postihlo naši zemi," řekla mluvčí skupiny v narážce na konflikt s proruskými separatisty na východě země, který si od dubna vyžádal přes 4700 mrtvých. "Vinou tohoto muže dále umírají naši vojáci. Proto jsou tu naši bojovníci, kteří chrání jesličky," vysvětlila.

V Doněcku byly noční bohoslužby zrušeny

Scéna, ve které mají svou roli také ovce a oslík, přilákala stovky lidí, včetně mnoha turistů, kteří ve Lvově tradičně slaví pravoslavné Vánoce, připadající podle starého, juliánského kalendáře na 7. ledna. Mnozí diváci podle AFP nápad zjevně oceňovali a fotografovali se před betlémem.

Naopak v povstalecké baště Doněcku pravoslavná církev, podřízená moskevskému patriarchátu, zrušila noční bohoslužby kvůli zákazu vycházení, který vyhlásily povstalecké úřady.

Mnozí Ukrajinci proklínají a hanobí Putina od březnové ruské anexe Krymu i kvůli podpoře separatistů ruskými vojáky a zbraněmi, kterou ovšem Moskva stále popírá.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…