Putinovi se daří. Jeho řešení situace v Sýrii nakonec akceptují úplně všichni. Přečtěte si více

27.09.2015 19:48

Analytička Tereza Spencerová se zamýšlí nad tím, jak jsou rozdány karty v syrské válce v době, kdy se na půdě OSN scházejí velcí státníci. Naznačuje, jak si stojí ruský prezident Vladimir Putin a jak jsou na tom Izraelci, Turci a Saúdové. Putin z tohoto hodnocení vychází jako momentálně nejsilnější hráč.

Putinovi se daří. Jeho řešení situace v Sýrii nakonec akceptují úplně všichni. Přečtěte si více
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

V komentáři pro server Literárních novin Spencerová připomíná, že ještě před summitem OSN  zamířili do Moskvy izraelský premiér Benjamin Netanjahu a turecký prezident Recep Erdogan. Prvně jmenovaný si podle všeho Putinovi stěžoval, že aktuální ruská pomoc poskytovaná syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi se může obrátit proti Izraeli. Syrský diktátor se nikdy netajil tím, že Izrael nemá v lásce. Putin se prý obavám Netanjahua vysmál, když poukázal na to, že Sýrie má teď svých problémů dost a rozhodně nemá prostor na to, aby se zabývala útokem na Izrael.

„Americký Christian Science Monitor má za to, že Rusko Izraeli ve skutečnosti v nebi nad Sýrií ‚přistřihlo křídla‘,“ píše Spencerová.

Saudové v problémech...

Turecký prezident byl druhým moskevským hostem a prý stojí za pozornost, že po návratu domů připustil krátkodobé setrvání syrského prezidenta Asada u moci. Dlouhodobě si to prý nikdo nepřeje, ale krátkodobě proti tomu neprotestuje už ani Turecko, což je podle Spencerové důležitá změna. Obdobná vyjádření zaznívají už i z Německa, Francie či Velké Británie, takže i tady Rusko slaví úspěch.

„Nicméně je opravdu překvapivé, že k posilování ruské vojenské přítomnosti mlčí sunnitské monarchie v Perském zálivu nebo Jordánsko, tradiční sponzoři všech sil, které chtějí svrhnout režim v Damašku. Prim mezi nimi hraje Saúdská Arábie, ale mlčí i ta – na jedné straně se ale pokouší diverzifikovat své vztahy i směrem k Rusku, na straně druhé se ale topí v problémech: kromě stále marnější agrese proti Jemenu či finančního propadu v souvislosti s nízkými cenami ropy silně utrpěla i prestiž Rijádu coby „ochránce dvou svatyní“ v Mekce – více než sedm set ušlapaných a na tisíc zraněných poutníků (nemluvě o 118 mrtvých při nedávném zhroucení jeřábu tamtéž) muselo náladu v královské rodině srazit k bodu mrazu. Tím spíše, že počty obětí neustále rostou a už prý překročily hranici 1 200,“ píše dále Spencerová.

Celý text najdete zde

Tuto smutnou událost obratem využil Írán, ruský spojenec, jenž volá Saúdy k odpovědnosti, jelikož mezi oběťmi muslimské pouti byli i Íránci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…