Putinovi se ten anšlus Krymu asi povede, připustil v rádiu Schwarzenberg

03.03.2014 17:45

Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) se v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu vyjádřil ke krizi na Ukrajině. Ruskou armádu na Krymu a výzvy ukrajinským vojákům ke složení zbraní považuje za válečný akt. Schwarzenberg předpokládá, že se Vladimiru Putinovi povede anšlus Krymu.

Putinovi se ten anšlus Krymu asi povede, připustil v rádiu Schwarzenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Ruská armáda na Krymu obsazuje strategické objekty a klíčové vojenské posádky. Ukrajinští vojáci na Krymu mají ultimátum do zítřka na složení zbraní.

Ukrajinské akcie na Krymu bych nekupoval

Šéf zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Schwarzenberg to považuje za válečný akt vůči Ukrajině. „Je to jasné porušení mezinárodního práva. To musíme podtrhnout,“ prohlásil v Českém rozhlase.

V otázce Krymu pak Schwarzenberg prohlásil: „Já bych ukrajinské akcie na Krymu nekupoval. Putinovi se určitě podaří anšlus.“

Putin používá stejné argumenty jako Hitler v roce 1939

Kníže se ale podivil tomu, že se Rusko odhodlalo k vyslání vojáků, aniž by s Ukrajinou alespoň chvíli vedlo jednání. Schwarzenberg takové chování přirovnává k Německu v roce 1939 a k Adolfu Hitlerovi. 

„Na takové výroky není brzo. Jsou to stejné argumenty, že musím chránit své soukmenovce. Kde je tady rozdíl?“ poukázal bývalý ministr zahraničí.

Putin se „strašně“ zalekne, pokud přestaneme dávat víza ruským občanům

Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu se pak Schwarzenberg zamyslel nad možnostmi Evropy a České republiky v otázce sankcí či „potrestání“ Ruska.

„Jak vidíme u Íránu, tak ty první sankce neměly nějaký význam. Pokud bychom nedávali víza ruským občanům, tak se toho Putin 'strašně' zalekne,“ prohlásil Schwarzenberg s ironií. Dodal, že by to vadilo zejména hoteliérům v Karlových Varech.

Ministrům zahraničí chybí odvaha na uvalení velkých sankcí vůči Rusku

Podle Schwarzenberga by na Rusko skutečně dolehlo, pokud by se zmrazily účty nejbohatších Rusů na Západě. Musely by se ovšem k tomu odhodlat všechny státy. „Doufal bych v to, ale neočekávám to. Jako ministr zahraničí bych pracoval na tom, které sankce by byly možné a účinné,“ tvrdí kníže.

Současným evropským ministrům zahraničí prý chybí odvaha na uvalení skutečně významných sankcí na Rusko.

Vláda má v případě Temelína konečné slovo

V případě dostavby Temelína se bude podle Schwarzenberga brát ohled na bezpečnost. „Myslím, že to bude mít vliv. Každá česká vláda si rozmyslí, jestli bude mít partnera, který nedodržuje mezinárodní právo,“ míní šéf poslaneckého zahraničního výboru.

„Teoreticky je naprosto pravda, že tendr probíhá. Ale samozřejmě má vláda rozhodující slovo,“ uzavřel Schwarzenberg rozhovor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…