Putinovi v Sýrii vyšlo, co chtěl, lamentoval v rozhlase exdiplomat Kolář. Málo jsme prý podporovali umírněnou opozici, jinak už by Asad byl dávno pryč

14.12.2016 17:53

45. prezident USA Donald Trump už si vybral svého ministra zahraničí. S vysokou pravděpodobností se jím stane šéf ropného gigantu ExxonMobile Rex W. Tillerson, který získal vyznamenání od prezidenta Ruské federace Vladimira Putina. Co to bude znamenat pro Českou republiku? Nejen o tom ve Dvaceti minutách Radiožurnálu hovořil někdejší diplomat ve Washingtonu i v Moskvě Petr Kolář.

Putinovi v Sýrii vyšlo, co chtěl, lamentoval v rozhlase exdiplomat Kolář. Málo jsme prý podporovali umírněnou opozici, jinak už by Asad byl dávno pryč
Foto: MZV
Popisek: Diplomat Petr Kolář

V úvodu se Kolář vyjadřoval k situaci v syrském Aleppu. „Vladimir Putin dosahuje svého. A asi to tak trochu zapadá do té nové strategie, kterou si nová americká administrativa připravuje,“ podotkl Kolář s odkazem na Trumpa. „To, co se dnes odehrává v Sýrii, je jasným začátkem vítězství ruské ofenzivy, která je tam vedena několika záměry,“ doplnil Kolář.

Problém v Evropě vyhovuje především těm, kteří chtějí Evropu oslabit

Jde prý o to, že Sýrie je poslední vazalský stát bývalého Sovětského svazu v regionu, z něhož navíc prchají tisíce lidí, a neustále tak přiživují uprchlickou krizi, která trápí Evropu. „Problém v Evropě vyhovuje především těm, kteří chtějí Evropu oslabit,“ konstatoval Kolář.

Někdejší diplomat má za to, že v Sýrii Západ selhal a choval se příliš pasivně. „Měli jsme aktivněji podpořit umírněnou opozici vůči Bašáru Asadovi. Nemyslím tím proboha islamistům, ale těm, kteří chtěli tento diktátorský režim sesadit. Ale to se nestalo,“ zalitoval Kolář.  

Host se prý před pár dny vrátil ze Spojených států, ale není prý o moc moudřejší než před cestou. Republikánští politici sice Koláře ujišťovali, že Američané nehodí své evropské spojence přes palubu, ale podle Koláře teď politika v USA natolik kvasí, že vlastně není jisté, co bude dál. Oni sice říkali, že to bude O.K., ale my bychom se tím neměli nechat ukolébat,“ varoval host.

Je tu samozřejmě jistý tlak na to, aby byla prověřena možnost, že Trumpovi možná pomohla ruská dezinformační kampaň. CIA na to ale nemá dost důkazů, na což poukazují Trumpovi spojenci. Nový prezident už také oznámil, že po svém nástupu vymění ředitele CIA. „Pokud tedy bude schválen senátem,“ upozornil Kolář.  

Trump se chystá na Islámský stát a zřejmě i na Čínu. S Ruskem se potřebuje dohodnout

Trump si teď prý v zahraniční politice stanovil priority. První je boj s Islámským státem a druhou je nastavení nových vztahů s Čínou. Jeden z lidí, kteří tuší, co Trump chystá, prý Kolářovi prozradil, že to může přerůst až v určitou konfrontaci s Čínou. „A on mi řekl: my si nemůžeme dovolit konfrontaci na více frontách. Na jedné straně je to ISIS, na straně druhé je to Čína, ale s Ruskem se musíme domluvit.“ Lidé, kterými se Trump obklopuje, to prý vidí hodně podobně.

Otázka je, co se stane, až Vladimir Putin bude chtít s Trumpem „vyhandlovat“ Ukrajinu nebo Gruzii. To nejsou přímí spojenci v NATO, takže podle Koláře není jisté, co se s nimi stane, až bude Trump chtít získat v Putinovi spojence v boji proti IS. „A pravděpodobně i v boji vůči Číně,“ uzavřel varovně někdejší diplomat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…