Putinovy motorkáře řeší Sobotka i čeští novináři. A teď promlouvají naši umělci

21.04.2015 18:18

Nechat projet, nebo nenechat projet Českem konvoj ruského motorkářského klubu Noční vlci? Nad touto otázkou se pro ParlamentníListy.cz zamyslely osobnosti uměleckého světa.

Putinovy motorkáře řeší Sobotka i čeští novináři. A teď promlouvají naši umělci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zavítali jsme na farmu Václava Vydry, kde jsou údajně týráni koně. Vypadá takhle týrání? Posuďte sami.

Ruský motorkářský klub Noční vlci se koncem dubna chystá vyrazit na jízdu z Moskvy do Berlína, čímž prý chtějí oslavit sovětské vítězství ve válce s nacistickým Německem. Na Berlín mají motorkáři vyrazit již 25. dubna, a to přímo z Moskvy, odkud se vydají časně ráno směrem na Minsk. Pokračovat chtějí přes Brest a Vratislav do Brna, Bratislavy, Vídně, Mnichova a Prahy, aby svou jízdu ukončili 9. května v Berlíně položením květů k pomníku sovětských vojáků. Datum 25. dubna nebylo pro odstartování akce zvoleno náhodně – v ten den před sedmdesáti lety zahájila totiž sovětská vojska přímý útok na Berlín.

Noční vlci sice prý oslavy Dne vítězství pořádají každý rok, ovšem je tu velké ale. Přestože se totiž motorkáři označují za apolitickou organizaci, netají se sympatiemi a podporou pro ruského prezidenta Vladimíra Putina, který s nimi udržuje kontakt. Po ruské anexi Krymu dokonce Putin vyznamenal některé členy klubu, kteří na poloostrově „hlídkovali“ a údajně i pacifikovali ukrajinské aktivisty.

Zřejmě proto polští odpůrci Putinovy politiky na sociálních sítích slibují protesty proti „banditům z Ruska“ při průjezdu Polskem. Jenže nejenom v Polsku vyvolávají ruští motorkáři negace. Noční vlci totiž prý nezískají dokonce ani souhlas od berlínských úřadů, o čemž před pár dny informoval s odvoláním na vysoce postavené bezpečnostní zdroje německý deník Die Welt.

Protesty se ale houfují i u nás doma. Tak třeba premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) považuje chystanou jízdu ruských motorkářů  Evropou za reakci ruské vlády na nedávný průjezd amerického konvoje. Sobotkův názor se prý v tomto shoduje i s názorem ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), který jízdu označil za provokaci.

Kačer: Je mi to lhostejné

„Co ode mne k tomu chcete slyšet? Máte přece už vyjádření našich vrcholových představitelů,“ reagoval právě na slova šéfa diplomacie a předsedy české vlády herec, režisér a moderátor Jan Kačer.

„Ať si každý o tom povídá, co chce, ale mně je to absolutně lhostejné. Proč by tudy nesměli nějací motorkáři projíždět, když naší zemí projíždí kdekdo?“ překvapil ParlamentníListy.cz herec svým názorem.

Podle něj je ve světě mnoho větších problémů, a proto zabývat se nicotným průjezdem motorek mu připadá velmi zvláštní.

„Mě třeba teď trápí víc to, že se nějací lidé utopili. Co je na tom, když se motorkáři nechávají fotit s prezidentem? Vždyť je to jejich prezident! To myslíte, že by měli jezdit a mít při tom na motorkách napsáno: ‚Jsme proti svému prezidentovi‘?“ reagoval herec na zmínku, že vůdce klubu Alexandr Zaldostanov je přítelem Vladimíra Putina a motorkáři vozí pravidelně s sebou i ruské vlajky.

„Podle mne jsou to umělé problémy. O těch utopených utečencích by se mělo spíš více psát, a to ze všech úhlů. Tohle je ale jen taková malichernost,“ dodal Kačer.

Je ironií, že mají americké motorky

Herec Václav Vydra ParlamentnímListům.cz řekl, že jízda Nočních vlků může být klidně provokací na průjezd amerického konvoje, ale on proti jejich akci ani tak nic nenamítá.

„Ať klidně do Berlína jedou, když je to baví. Mně to je jedno. Ale chválím je za to, že pojedou na amerických motorkách. Oni totiž mají Harley-Davidson, a to jsou americké stroje,“ zironizoval Vydra fakt, že vlci sice podporují Putina, ale při tom všem dávají na odiv stroje, které vznikly na americkém kontinentu. (Harley-Davidson je totiž americký výrobce motocyklů, motocyklového příslušenství a poskytovatel finančních služeb. Společnost byla založena v Milwaukee ve státě Wisconsin v průběhu prvního desetiletí 20. století a byla jedním ze dvou velkých amerických výrobců motocyklů, který přežil velkou hospodářskou krizi. Motocykly Harley-Davidson jsou vyráběny nepřetržitě od roku 1903 do současnosti – pozn. red.)

„A co se týče těch avizovaných polských protestů, tak v tomto nevím, zda se vůbec bouří všichni Poláci. Předpokládám ale, že ne. Když se budou chovat slušně, tak ať si jedou klidně i do Berlína a klidně i přes naši vlast. Jsem zajedno v tomto dokonce s názorem J. X. Doležala, který napsal, že bizarnost české politiky dosahuje nejvyššího stupně, když tady již dva týdny média i politici řeší průjezd nějakých motorkářů, byť jde v tomto případě o konvoj ruského vlasteneckého a proputinovského klubu. Pokud mám informace, tak přece tady u nás nechtějí politicky agitovat, nýbrž uctít památku obětí druhé světové války,“ zmínil dále Vydra.

„Nemám ale důvod je nijak vítat a ani je doprovázet na koni, jako jsem to učinil v případě konvoje amerických vojáků. Ovšem tak trochu mi přijde skandální, že vůbec někoho napadá proti průjezdu Nočních vlků protestovat. Ať se tudy projedou a opakuji, že by možná bylo hezké je pochválit za ty americké motorky, neboť si je dobře vybrali. Je ale na druhou stranu smutné, že stáli za Putinem v případě anexe Krymu. To ale ještě neznamená, že bych jim měl za to zakazovat jezdit na motorce. Pokud mají vízum a budou mít všechny doklady v pořádku, tak o čem se tady bavíme? Čím víc se tady bavíme o věcech, které mohou být provokací a o nichž nechceme, aby provokacemi byly, tak tím víc budou. Tím, že o tom hovoříme stále dokola, jim k tomu všemu děláme ještě propagaci,“ uzavřel Vydra.

Šetlík: Žádný problém! Přes naši republiku mohou jezdit jak Rusové, tak Američani!

„Mně nějaký průjezd motorkářů je upřímně řečeno docela jedno, a to i když se v médiích kolem toho dělá dost humbuku. Mně to ale připadá, že reaguje v názoru vždy jen jeden na druhého a druhý pak zase říká něco na třetího. Ať motorkáři – byť ruští – jezdí, kudy chtějí, já s tím nemám žádné problémy. Myslím si, že přes naši republiku mohou jezdit jak Rusové, tak Američani a mně to rozhodně vadit nebude a není pro to mě ani žádná provokace,“ vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz také známý fotograf Jadran Šetlík, který od roku 2003 pobýval v Rusku několik let. Možná právě proto se nevyhnul portrétování ruského prezidenta Vladimira Putina a pronikl se svým fotoparátem i do zákoutí prezidenta Kazašské republiky Nursultana Nazarbajeva.

„Ano, v Rusku jsem několik let pobýval, ale s politikou jsem tam do styku nepřišel. Pouze jsem se tam zabýval svou prací, která je mi blízká, tedy fotil jsem tamější osobnosti a dělal jsem jim portréty,“ dodal Šetlík, který na začátku své kariéry fotografoval tak známé osobnosti, jako jsou Brigitte Bardotová, Raquel Welchová, Anthony Quinn anebo Peter Sellers.

„Jak má člověk reagovat na tyto otázky, když o těchto věcech tak málo ví? Já si myslím, že člověk by měl vážit slova o tom, co si myslí, když to nemá podpořené dalšími informacemi,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz napřed herec Josef Dvořák s vysvětlením, že nežli řekne na něco svůj názor, chce slyšet i druhou stranu.

„Nechci si v tomto hrát na soudce. Já jsem totiž jako hodně mladý dal vždycky na to, že kdo měl silnější hlas, tak jeho stanovisko bylo věrohodnější a toho jsem nakonec také uposlechl. To ale byla ode mě strašlivá chyba. Dnes už bych si rád srovnal věci podle toho, jak argumentují obě dvě strany,“ vysvětlil Dvořák.

Nebude ale prý tvrdit, že o přejezdu ruských motorkářů vůbec neslyšel. „Slyšel jsem ovšem k tomu jenom jeden názor, a to ten, že jde o provokaci. Ovšem už jsem neslyšel názor od těch kluků s motorkami, aby řekli oni, co je k tomu průjezdu vede. Takže mohu říci k tomu jen něco všeobecně povrchního: Tím, že tato kolona pojede do Berlína, tedy do země, která odstartovala válku a pak ji prohrála, podle mě chtějí upozornit na porážku Německa. Pokud má tato cesta jiný význam, tak já jej neznám,“ dodal Dvořák.

Vždyť to jsou pomocníci Putina!

Zcela jiný názor od předchozích projevil spisovatel a herec Jan Vodňanský.

„Já jednoznačně k tomu tvrdím, že se ruským motorkářům nemá průjezd Českem povolit. Určitě už proto, že Putinovi pomáhali při anexi Krymu a údajně také pacifikovali ukrajinské aktivisty. Pokud si dobře vzpomínám, po dokončení ruské anexe Krymu je za to právě Putin vyznamenal. Onen průjezd Polskem a Českem je vlastně provokativní akce, která má být možná odvetou za nedávný průjezd amerických vojáků. Ze všech těchto důvodů bych byl pro to jim to nepovolit,“ řekl ParlamentnímLitsům.cz Vodňanský.

„Musím zdůraznit, že jsem říkal ano na to, aby naší vlastí projel americký konvoj, ale toto se mi příliš nelíbí. Americký konvoj byl totiž v souladu s naším členstvím v Severoatlantickém paktu, ovšem tohle je bez jakéhokoliv zdůvodnění a od samého počátku navíc vnímáno jako jasná provokace. Tady totiž nejde jen o to projet, ale oni budou mít u sebe určitě nějaké vlaječky a nějaké symboly, čemuž se nelze vyhnout, pokud jim bude průjezd povolen. Copak mají jiní motorkáři – třeba ti Pekelní andělé – také u sebe nějaké vlajky nebo politické symboly? Ne! Pokud vím, tak se nehlásí k žádným známým politickým figurám podobně jako Noční vlci,“ dodal Vodňanský s tím, že se v médiích zmínky o ruských motorkářích vůbec nepřehánějí.

„Pozornost, která je u nás médii Nočním vlkům věnována, je podobná jako v Polsku či v Německu. Nevidím, že by tady byla nějaká výjimečná hysterie kolem toho. Média od toho ve svobodné společnosti jsou, aby se věnovala podobným anomáliím,“ doplnil Vodňanský, a reagoval tím na pondělní text Jiřího X. Doležala zveřejněném na webu Reflexu, že bizarnost české politiky dosahuje level 3, neboť průjezd konvoje ruského vlasteneckého a proputinovského klubu Noční vlci média i oficiální místa řeší již dva týdny. „Správně by to ale mělo řešit výhradně vedení českých Hells Angels a dalších větších MC klubů,“ poznamenal k tomu J. X. Doležal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…