Putinův muž navrhl opuštění dolaru. Schytal to a teď přichází s nařčením: USA nás vysávají

15.08.2014 13:05

I v Rusku se mohou odehrávat pozoruhodné debaty, jak dokazuje spor akademika a hlavního ekonomického poradce prezidenta Putina Sergeje Glazjeva s bývalým ministrem financí Alexejem Kudrinem. Ten reagoval na Glazjevovu úvahu „Jak neprohrát ve válce“ a spustil tak proud vzájemných poznámek a jízlivostí.

Putinův muž navrhl opuštění dolaru. Schytal to a teď přichází s nařčením: USA nás vysávají
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Na Glazjevovy úvahy totiž reagoval poznámkou, že se jedná o „větší hrůzu, než jsou sankce“. Na to si Putinův poradce neodpustil připomenout, že Kudrin má za sebou pozoruhodnou minulost: „Žurnál Euromoney – reprobedna anglo-americké finanční oligarchie – Kudrina už několikrát prohlásil za nejlepšího ministra financí a šéfa centrální banky na celém světě,“ připomněl. Podle něj to bylo ocenění za to, že právě ministr Kudrin přikoval rubl k americkému dolaru.

O strategickém textu Sergeje Glazjeva ZDE

Tím podle poradce udělal ze své země finanční kolonii USA. „Z Kudrinovy politiky profitovaly výlučně USA a EU - každoroční finanční transfer na jejich konto na náš úkor dosahoval 100 miliard dolarů,“ připomíná akademik.

„Za uplynulé dvě desítky let tak Rusko dolarový systém sponzorovalo asi tisícem miliard dolarů. Zato naše vlastní ekonomika celou tu dobu krutě finančně hladověla, což způsobilo její degradaci a surovinovou profilaci,“ vzkázal Putinův muž dále.

Právě jemu se totiž exministr posmíval za jeho koncepci „dedolarizace“, kterou se nyní snaží razit. Glazjev však namítá, že tato koncepce nebyla v žádném případě jeho nápadem. „To americký prezident vyhrožuje, že závazky USA vůči Rusku zneplatní. Ekonomické sankce jsou hlavně o zmrazení finančních aktiv. V případě, že na ty výhrůžky dojde, nastane konfiskace všech peněz ruského státu i sankcemi dotčených fyzických a právnických osob, na jejichž prostředky americká finanční správa dosáhne,“ varuje.

K ohrazení Sergeje Glazjeva více ZDE v češtině

Ačkoliv šéfka centrální banky Elvira Nabiullina označila vzdání se dolaru za fantazírování, Glazjev namítá, že spousta fanoušků americké monetaristické školy již propadla víře v dolarový svět natolik, že si jinou alternativu ani nedovede představit.

On sám prý přechod ke zúčtování v národní měně navrhoval už před mnoha lety. „Teď na tom ovšem závisí samo přežití. Pokud nám zmrazí účty v dolarech a eurech, v jaké měně pak poběží úhrady za dodávky naší produkce do EU, i nadále našeho největšího zahraničněobchodního partnera?“ táže se.

I němečtí byznysmeni mu prý řekli, že v tu chvíli by asi nebylo jiné řešení, než že by si všichni odběratelé otevřeli účty v rublech. Sankce tak mohou přispět k tomu, že se Moskva stane finančním centrem, jak poznamenává Glazjev.

Liberální ekonomy prý vyděsily především nápady Putinova poradce v oblasti devizové kontroly. „Cílem mých návrhů je přitom jedno jediné – ochránit prostředky ruských podniků a bank, jež mohou být kdykoli zmrazena a zkonfiskována,“ ujistil. Oligarchie, zvyklá vydělávat na offshorových transakcích, je podle něj už tolik přisátá k vyvádění příjmů do zahraničí, že toto obcházení své země vnímá jako nezadatelné právo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …