Putinův nejpřísnější zákon, který má ochránit Rusko. Už začal nářek

12.07.2016 13:40

Prezident Vladimir Putin podepsal kontroverzní zákon, který v mnohém omezuje náboženské svobody. Návrh zákona, který předložila poslankyně Irina Jarovajová, je tak jeden z nejrepresivnějších zákonů současné Ruské federace. Informuje Rádio Svobodná Evropa.

Putinův nejpřísnější zákon, který má ochránit Rusko. Už začal nářek
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Anketa

Budete mít letos bohatší dovolenou než loni?

8%
92%
hlasovalo: 2349 lidí

Putin podepsal návrh zákona, který vyvolal mnohé kontroverze, již na konci června. Jeho součástí jsou totiž mnohá protiteroristická opatření a nové policejní pravomoce, které dávají vzpomenout na nejslibnější éru KGB.

„Ale jeden z nejpřehlíženějších aspektů zákona vyvolává obecné pochybnosti a starosti: přísná omezení aktivit náboženských skupin, předně menších odnoží,“ píše RFE/RL. To ruským úřadům umožní zavírat nepohodlné náboženské osobnosti a potlačovat náboženské komunity.

„Ani jedno z těchto opatření však nesplňuje mezinárodní standardy lidských práv a náboženských svobod, natož aby to splňovalo zákony již existující,“ podotkl Thomas J. Reese z americké Komise pro mezinárodní svobodu vyznání, což je monitorovací agentura měřící svobodu vyznání ve světě.

Jednou z nejkontroverznějších novinek, kterou zákon představuje, jsou rozšířené pravomoce bezpečnostních agentur a povinnost telefonních společností uchovávat záznamy a umožňovat do nich přístup úřadům. Zároveň však rozšiřuje pravomoce úřadů v boji proti „extremistickým náboženským skupinám“.

Celý text zde

Zákon také ukládá povinnost všem členům náboženských skupin registrovat se u oficiální organizace a zároveň zakazuje pořádat náboženská setkání kdekoliv mimo k tomuto účelu určené budovy.

Mormonská církev Ježíše Krista svatých posledních dnů vydala minulý pátek prohlášení, ve kterém se kriticky vyjádřila na adresu zákona. Ten podle ní totiž bude bránit jejím členům v misijní činnosti, jež je jedním z jejích základních stavebních kamenů.

„Církev bude ctít, dodržovat a poslouchat tento zákon,“ uvedla organizace, která má jen v Rusku zhruba 23 000 členů. „Církev bude dále zákon i jeho následky pro její činnost analyzovat a studovat.“

„Povinnost každého věřícího mít zvláštní povolenku na šíření své víry či rozdávání náboženské literatury a materiálů mimo budovy víry není jen absurdní a urážlivá, ale také pokládá základy pro masovou perzekuci věřících za porušování těchto ustanovení,“ napsal v otevřeném dopise šéf ruských protestantů Sergej Ryakhovsky. „Zákon nás navrací do ostudné minulosti.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…