Putinův poradce Západu: Už vám prostě nevěříme. Bláboly o tom, že chceme útočit na Pobaltí... Jsme jaderná velmoc a vy budete potrestáni

14.07.2016 7:37

Předseda vlivného ruského think-tanku Rada pro zahraniční a obrannou politiku Sergej Karaganov poskytl rozhovor německému týdeníku Spiegel. Tvrdí mimo jiné, že Rusko je nyní odhodlanější a silnější. Západ by proto neměl v dohledné době z ruské strany čekat žádné ústupky.

Putinův poradce Západu: Už vám prostě nevěříme. Bláboly o tom, že chceme útočit na Pobaltí... Jsme jaderná velmoc a vy budete potrestáni
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Po bulvárech Moskvy

Anketa

Podporujete novou vládu Velké Británie?

82%
3%
hlasovalo: 5121 lidí

Karaganov tvrdí, že západní propaganda připomíná období těsně před válkou. Naopak ruská média jsou podle jeho mínění mnohem rezervovanější. Byť třiašedesátiletý expert na zahraniční politiku rovněž připouští, že i na ruské straně občas dochází k přehánění. Ruské politické elity nechtějí uskutečnit domácí reformy, a proto vítají externí hrozby. „Na druhou stranu američtí politici zcela otevřeně přiznali, že sankce uvalené na Rusko mají za úkol přispět ke změně režimu v zemi. To se vám nezdá jako dost agresivní postoj?“ podivuje se Karaganov.

Karaganov dále konstatuje, že hlavním cílem politiky Ruska, mimo jiné definovaným i jeho vlivným think-tankem Rada pro zahraniční a obrannou politiku, je předejít destabilizaci světa a zachovat si status světové velmoci. „Po všech těch zklamáních v posledních měsících Západu příliš nedůvěřujeme a podle toho také jednáme. Řídíme se strategií momentu překvapení. Měli byste vědět, že jsme nyní chytřejší, silnější a odhodlanější,“ poukazuje Karaganov a právě překvapivé stažení ruských vojsk ze Sýrie považuje za jeden z příkladů svého tvrzení.

Rusko by podle Karaganova mohlo Evropě pomoci v otázce migrační krize, ale neudělá to. Důvodem je prý fakt, že evropské elity neustále usilují o konfrontaci s Ruskem. „Mohli jste si vše vyřešit sami, pokud byste se rozhodli společně uzavřít hranice. Místo toho jste se pokusili uzavřít dohodu s Tureckem, což je prostě ostuda. Rusko by na vašem místo bylo desetkrát efektivnější,“ tvrdí Karaganov, který nedávno uvedl, že Evropa v souvislosti se svým postojem zrazuje své křesťanské hodnoty a nejenom proto není pro Rusko příkladem hodným následování.

Celý rozhovor v angličtině máte k dispozici ZDE.

Karaganova Rada pro zahraniční a obrannou politiku zastává názor, že by mělo Rusko použít vojenskou sílu, pokud jsou ohroženy důležité zájmy země. Takovým případem byla z jeho pohledu krize na Ukrajině. Na dotaz redaktora Spiegelu, jestli je takovým případem i plánované umístění jednotek NATO na území pobaltských států, odpovídá Karaganov poměrně emotivně. „Blábolení o tom, že chceme zaútočit na pobaltské státy, je skutečně hloupé. Proč zde vlastně NATO zvyšuje svoji přítomnost? Jde o jasnou provokaci, a pokud NATO podniká podobné kroky proti jaderné velmoci, jako je Rusko, bude za to potrestáno,“ hrozí Karaganov.

Karaganov komentuje také sexuální útoky ze silvestrovských oslav v Kolíně nad Rýnem a tvrdí, že kdyby se jich migranti dopustili v Rusku, byli by okamžitě zabiti. „Důstojnost, odvaha a čest jsou esencí ruských hodnot. Je nepředstavitelné, že by mohly být ruské ženy obtěžovány a znásilňovány na veřejnosti. Myslím, že je obecně chyba, že Němci a Rusové v posledním čtvrtstoletí nehovoří o svých vlastních hodnotách. V dobách Sovětského svazu jsme také hovořili jen o univerzálních hodnotách, což právě nyní činí Západ. Děsí mě, jak Evropané požadují stále více a více demokracie. Připomíná mi to časy před rokem 1989, kdy lidé požadovali více a více socialismu.“

V závěru rozhovoru Karaganov kriticky hodnotí ruskou zahraniční politiku, která podle jeho názoru v posledních letech postrádala základní strategii pro jednání s bývalými sovětskými republikami. „Nechápali jsme přesně, co se tam děje. Pouze jsme tyto země dotovali a kupovaly se jejich vládnoucí elity. Za peníze, které byly ukradeny a často společně. Ve výsledku jsme tak nebyli schopni zabránit konfliktu na Ukrajině. Za druhou zásadní chybu považuji, že jsme se až příliš soustředili na napravování svých omylů, kterých jsme se dopouštěli v průběhu devadesátých let,“ říká Karaganov a zároveň vyvrací zvěsti o tom, že Rusko hodlá vyslat signál ke sblížení se Západem. „My jsme z morálního hlediska v právu. Z naší strany proto žádné zásadní ústupky určitě nepřijdou.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…