Putinův soupeř Navalnyj vyřazen z boje. Libor Dvořák: Šéf Kremlu potřebuje 90 procent hlasů, ohrožoval by ho

08.02.2017 14:35

Ruský soud dnes shledal vinným ze zpronevěry ruského opozičního lídra Alexeje Navalného. Informovala o tom agentura Interfax. Komentář k celé záležitosti přinesl v odpoledním vysílání České televize komentátor Českého rozhlasu Plus a odborník na Rusko Libor Dvořák.

Putinův soupeř Navalnyj vyřazen z boje. Libor Dvořák: Šéf Kremlu potřebuje 90 procent hlasů, ohrožoval by ho
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Ruská vlajka

Rozsudek podle všeho vyřadí Navalného z prezidentských voleb v příštím roce. Navalnyj před soudem řekl, že případný odsuzující verdikt napadne u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Dvořák uvedl, že Navalnyj a ještě jeden muž dostali u soudu čtyři roky a pět let podmíněně. „Opakuje se úplně přesně ten trest, který byl vynesen v roce 2013 a který byl koncem roku evropským soudem zrušen. Proto se celá kauza dostala před kirovský soud znovu. A až tragikomické na tom je, že když Navalnyj zjistil, kudy se to celé bude ubírat, tak si pořizoval během naslouchání čtení rozsudku selfíčka, ačkoliv sám uznával, že je to trošku znevažování soudu,“ uvedl Dvořák.

Podle něj Navalnyj a jeho advokátka konstatovali, že soud přečetl ten téměř čtyři roky starý rozsudek a ten údajně už koluje na youtube.com a na sociálních sítích. Je na něm znát, že v tom textu jsou nejen všechny tečky a čárky tak, jak byly v tom původním rozsudku, ale dokonce i tiskové chyby, které se tam objevily. To znamená, že soud si nedal vůbec žádnou práci s tím, aby se pokusil argumentovat nějak nově. „Jde zcela evidentně o to, aby se pan Navalnyj nedostal mezi prezidentské kandidáty, protože ten paragraf 160, na jehož základě je souzen, přestože dostal podmínku, patří mezi poměrně těžké delikty. A pro Navalného by to znamenalo, že v příštích deseti letech nemůže kandidovat vůbec nikde, natožpak na prezidenta Ruské federace,“ poznamenal Dvořák.

Že by mohl Navalnyj v prezidentské volbě znovu kandidovat, ale úplně vyloučené není. „Když to ruské soudy uznaly jednou, mohly by to hypoteticky udělat i podruhé. To je samozřejmě pravda,“ uvedl Dvořák v narážce na to, že původní rozsudek nad Navalným zrušil Evropský soud pro lidská práva a toto zrušení pak uznal i Nejvyšší soud Ruské federace.

Navalnyj už v prosinci loňského roku říkal, že by mnohem raději slyšel, když by ruský soud uznal, že je nevinen a už celý případ nepřezkoumával. Teď se to jakoby celé bude opakovat, Navalnyj to celé napadne u evropských institucí. „Uvidíme, co udělají Rusové potom. Protože mohou říct ne ne ne, to je v pořádku, vidíte, že ten soud dospěl dvakrát ke stejnému verdiktu. Podle mého soudu tady nejde o žádnou reálnou vinu, tady jde evidentně o to politikum a jde primárně o to, aby Alexej Navalnyj nemohl vůbec do průběhu ruských prezidentských voleb na počátku příštího roku zasáhnout,“ myslí si Dvořák.

Když by do prezidentských voleb zasáhli kandidáti typu pana Javlinského nebo pana Kasjanova, zkrátka politici minulosti, tak by proti Vladimiru Putinovi velkou šanci neměli. „Navalnyj, byť je to člověk volitelný jen pro jistý segment ruského elektorátu, tak je to člověk nový, který se v politice pohybuje pět nebo šest let. Není poskvrněn žádným politickým neúspěchem na formální politické frontě. Potud je pro Vladimira Putina jako jistý precedens zajímavé politické kariéry jistým nebezpečím, byť by ho ve volbách v žádném případě nemohl porazit,“ uznal Dvořák.

Také připomněl, že při volbách moskevského starosty se Navalnému podařilo získat 27 % hlasů, k velkému překvapení současného ruského establishmentu.

Putin také potřebuje, aby považoval své zvolení za legitimní, nejméně 85 až 90 % hlasů, a to by mohl Navalnyj ohrozit, proto je pro Putina tak nebezpečný.

Navalnyj kromě toho, že je opoziční lídr, je také známý bloger a bojovník proti korupci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…