Putinův vězeň Chodorkovskij hovořil s Respektem: Západ se nechal zkorumpovat rubly

20.10.2014 16:39

Týdeník Respekt hovořil s ruským miliardářem a někdejším „Putinovým vězněm" Michailem Chodorkovským. Poté, co ropný magnát skončil v ruském vězení a byl loni propuštěn, žije nyní v emigraci. O dění v Rusku se však velice zajímá a tvrdí, že Západ je zkorumpován ruskými penězi. Sankce podle něj Rusy naopak semkly a domnívají se, že jsou trestáni za svůj nezávislý postoj.

Putinův vězeň Chodorkovskij hovořil s Respektem: Západ se nechal zkorumpovat rubly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

Chodorkovskij, který se zúčastnil letošní mezinárodní konference Forum 2000, Respektu potvrdil, že podle jeho soudu nejsou evropské a americké sankce dobrým nástrojem politiky vůči Rusku. „Sankce mají mít dvě funkce. Vyvinout ekonomický tlak a zaujmout morální postoj. Ta první má smysl tehdy, když režim ztrácí na popularitě, jenže my jsme svědky opačného důsledku – Putinův režim je i díky sankcím velmi populární,“ říká bývalý oligarcha.

„Nemůžete trestat Rusko jako takové, protože lidé si řeknou, že je to trest za jejich nezávislý postoj – bez ohledu na to, co si my o tom postoji myslíme. Rusové si řeknou, že jsou trestáni jako národ, a proto se musí sjednotit. A že Západ je příliš slabý, aby je skutečně potrestal,“ míní Chodorkovskij a dodává, že Západ vnutil Rusům interpretaci, že je trestá za jejich nezávislý postoj na mezinárodní scéně.

Sankce měly mířit na účty a peníze lidí a ruských firem operujících na Západ

„Pokud chtěl Západ zavést skutečně účinné sankce, měl se zaměřit na účty a peníze lidí a ruských firem operujících na Západě, jejichž účelem je prát špinavé peníze. Nemusel přitom prohlašovat, že smyslem sankcí je trestat Rusko jako takové. Mohl se například zaměřit na vilu blízkého Putinova přítele pana Rotenberga v Itálii a prohlásit, že nevěří tomu, že byla postavena z legálních příjmů. Všichni jsme totiž slyšeli, že peníze pocházejí z rozpočtu na olympiádu v Soči. Západní zákony umožňují dočasně zabavit majetek, když je vyšetřován jeho původ,“ říká někdejší ruský ropný magnát.

Západ je podle Chodorkovského zkorumpován ruskými penězi

„Ano, obávám se, že Západ je zkorumpován ruskými penězi a mnozí politici jsou přímo nebo nepřímo zainteresováni na vstřícnosti vůči Rusku, a myslím si, že je to pro Evropu velké nebezpečí. Západ by měl dostát hodnotám, které hlásá. V běžném životě, když o někom víte, že lže a chová se špatně, nepotřásáte si s ním rukou. Anebo když víte, že někdo ukradl peníze, tak je od něj nepřijmete, jsou špinavé. Západ by měl dělat totéž,“ řekl pro Respekt Michail Chodorkovskij.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…