Půtu v čele starostů v Libereckém kraji nahradil Pieter

20.03.2014 21:40

Novým krajským předsedou uskupení Starostové pro Liberecký kraj (SLK) se dnes stal bývalý starosta Desné a současný krajský náměstek pro ekonomiku Marek Pieter. ČTK to řekl Martin Půta, který se rozhodl funkci krajského předsedy SLK neobhajovat. Chce kandidovat na předsedu politického hnutí Starostové a nezávislí (STAN) a na celostátním sněmu 28. března vystřídat v čele hnutí poslance Petra Gazdíka.

Půtu v čele starostů v Libereckém kraji nahradil Pieter
Foto: archiv hejtmana
Popisek: Hejtman Libereckého kraje a předseda STAN Martin Půta

Pieter byl dnes jediným kandidátem na předsedu, podle Půty byla volba jednoznačná. Nový předseda dostal 35 z 37 možných hlasů. STAN a Starostové pro Liberecký kraj jsou dvě různé politické organizace. Vzhledem k tomu, že české zákony dovolují členství jen v jedné straně, rozhodl se Půta ukončit členství v uskupení libereckých starostů a vstoupit do STAN, které nemá v Libereckém kraji vlastní organizaci. Starosty tu bude dál reprezentovat SLK, které chce zůstat na celostátní organizaci nezávislé. Půta, který je zároveň libereckým hejtmanem, by rád zůstal se svou starou organizací v úzkém kontaktu. Kandidaturu Půty do vedení STAN místní uskupení podporuje, jeho nominaci schválil sněm libereckých starostů už počátkem března.

Starostové pro Liberecký kraj stojí od podzimu 2012 v čele Libereckého kraje. Na krajské úrovni se snaží dělat otevřenou, slušnou a vstřícnou politiku a totéž chce Půta prosazovat i v novém vedení STAN. Odchod do STAN podle něj rozhodně neznamená, že by chtěl krajskou politiku opustit. Chce zůstat hejtmanem a hájit zájmy kraje. „Pokud o to budou členové SLK a veřejnost stát, jsem připraven naši práci na kraji v roce 2016 obhajovat," řekl již dříve ČTK. Krajský sněm SLK si dnes zvolil i čtyři místopředsedy, mezi nimi i poslance Jana Farského.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…