Pyrotechnici už zase asanují vrbětický areál

30.03.2015 10:59

Dvacítka policejních a armádních pyrotechniků dnes opět začala odstraňovat z okolí areálu muničních skladů ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku munici rozházenou po loňských výbuších. Asanují vnější okraj stanoveného perimetru, řekla ČTK zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Pyrotechnici už zase asanují vrbětický areál
Foto: Daniela Černá
Popisek: Označení nebezpečné oblasti

Pyrotechnikům podle ní v čištění areálu nebrání ani současně probíhající vyskladňování, kontrola a vývoz munice. "Pyrotechnici, kteří čistí louky a lesy v okolí obcí a Vlárských strojíren, budou pracovat vždy na protilehlé straně areálu od vyskladňovací skupiny," uvedla mluvčí. Specialistům při práci pomáhá šest policistů, kteří nalezenou munici sbírají a ukládají na určená místa.

Vážně poškozená munice bude zklikvidována přímo v areálu

"Pokud bude munice poškozená, nicméně převozu schopná, pyrotechnici ji uloží k pozdějšímu odvozu a likvidaci v trhací jámě v Libavé. Jestliže bude munice v takovém stavu, že ji nebude možné odvézt ke zničení na jiné místo, uskladníme ji a následně řízeně zlikvidujeme přímo v areálu muničních skladů, na místě, které k tomuto účelu stanovili pyrotechnici jako nejvhodnější," dodala Kozumplíková.

Do dnešního dne opustilo vrbětický areál 84 nákladních vozidel munice a výzbrojního materiálu. Některé z nich putovaly do muničních skladů v Květné na Pardubicku, část z nich si majitelé odvezli k novým zákazníkům, případně do svých vlastních skladů.

Ve Vrběticích vybuchl loni v říjnu sklad číslo 16 s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice a v prosinci sklad 12 s 98 tunami vojenského materiálu. Oba objekty si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich speciální tým policejního prezidia.

Policie dosud obvinila pět lidí ze dvou firem, které údajně v areálu ve Vrběticích skladovaly zakázané protipěchotní miny. Manažery a zaměstnance společností Excalibur Army a Real Trade podezírá policie z vývoje, výroby a držení zakázaných bojových prostředků a porušení povinnosti v souvislosti s vydáním povolení a licence. Mluvčí společnosti Excalibur Army Andrej Čírtek uvedl, že uvedené miny nepovažují maďarský stát, od nějž je firma získala, ani české licenční orgány za zakázané, že obvinění je účelové a může způsobit miliardové škody.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…