RB OSN schválila ustavení vlády národní jednoty v Libyi. Zemi má stabiizovat

24.12.2015 8:22

Ujednání mezi dvěma soupeřícími vládami a parlamenty v Libyi o ustavení vlády národní jednoty schválila Rada bezpečnosti OSN. Důvodem je víra ve stabilizaci politicky rozvrácené severoafrické země.

RB OSN schválila ustavení vlády národní jednoty v Libyi. Zemi má stabiizovat
Foto: YouTube.com
Popisek: Záběr z videa z libyjského Tobruku

„Dveře jsou otevřeny a ruka přátelství podána,“ komentoval podle agentury Reuters rozhodnutí rady Organizace spojených národů britský velvyslanec při OSN Matthew Rycroft. Rezoluci vypracovala právě Británie a vrcholný orgán OSN ji jednomyslně přijal.

Schválený dokument říká, že jediným představitelem Libye bude do budoucnosti vláda národní jednoty. Od svržení dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011 v zemi panuje chaos. Milice bojující proti němu totiž odmítly složit zbraně a země se rozpadla na několik částí.

V Libyi se tak posléze ustálily a začaly fungovat dvě o moc soupeřící vlády a dva parlamenty. Mezinárodně uznávaný parlament a jeho kabinet Abdalláha Sáního sídlí na východě země v Tobrúku. Druhá, islamistická vláda ovládá naopak západ včetně metropole Tripolisu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…