ŘSD zadává zakázky na údržbu silnic pouze vybraným firmám

22.09.2014 6:55

Ministerstvo dopravy si posvítí na zakázky na sekání trávy nebo prořezy stromů, které zadávalo pražské Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). V šesti případech byly osloveny jenom ty firmy, které vznikly teprve v minulém roce. Jedná se o zakázky za více než deset milionů korun. Napsal deník MF Dnes.

ŘSD zadává zakázky na údržbu silnic pouze vybraným firmám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Silnice, ilustrační foto

Čtyři zakázky získala společnost Malvasier, která vznikla minulý rok v září. Dvě zakázky dostala firma Zinfandel, která funguje od prosince roku 2012. Obě společnosti vlastní Irena Knápková.

ŘSD oslovilo tyto firmy v soutěži o zakázky malého rozsahu do šesti milionů korun. Osloveny byly také společnosti Erinol či Hawkes Bay, které vznikly loni. Podle MF Dnes v případě takového způsobu zadávání zakázek hrozí, že se firmy budou znát a že se domluví na ceně.

Malvasier, Zinfandel a Erinol jsou jména odrůd vinné révy. Vlastní firmy vinaři?

Zajímavostí je, že jména Malvasier, Zinfandel a Erinol jsou jména odrůd vinné révy. Hawkes Bay je vinařská oblast na Novém Zélandu.

ŘSD tvrdí, že oslovené firmy byly na seznamu dodavatelů. Jak se tam ale dostaly, není jasné. „Vybraní uchazeči vykazují stejnou vlastnickou strukturu jako jiné společnosti, které již od roku 2009 poskytovaly ŘSD stavební práce,“ řekl MfD mluvčí Jan Rýdl.

Nastrčené firmy mohly sloužit jako užitečné křoví pro vítěze zakázky

Erinol ani Hawkes Bay přitom nemají spojitost s údržbou kolem silnic z minulosti. Podle MF Dnes mohly sehrát roli křoví, se kterým se vítězná firma domluví na ceně. ŘSD je prý dokonce vyřadilo kvůli majetkové či osobní propojenosti.

Zakázky uzavíralo ŘSD od března do července za nového ministra dopravy Antonína Prachaře. Za jeho působení se v čele úřadu vystřídali už tři ředitelé. Deníku slíbil, že nechá podezřelé zakázky prověřit.

V jiných částech republiky oslovuje ŘSD minimálně pět firem, které mají zkušenosti z mnohaletého působení na trhu. V Ostravě se takto podařilo ceny zakázek snížit na polovinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…