Rachot, bordel, řev do noci, když jdou Romové z hospody. Temné pokračování střelby v Chomutově

16.08.2017 7:44

Jak ho mohli propustit, vždyť je to vrah. Romové z Chomutova se čílí proti tomu, že byl z vazby propuštěn muž, který v květnu ukončil hlasitý noční výstup skupiny Romů zastřelením jednoho z nich. Propuštění na svobodu prý otevřelo staré rány v paneláku, kde v jednom vchodě žijí místní Romové včetně rodiny střelce, v druhém pak místní starousedlíci a bydlel tam i střelec. Postoje sousedů tomu prý odpovídají.

Rachot, bordel, řev do noci, když jdou Romové z hospody. Temné pokračování střelby v Chomutově
Foto: Vít Hassan
Popisek: Svíčky za mrtvého Roma.

Před několika měsíci všichni sledovali příběh ze sídliště v Chomutově, kde jednomu z místních obyvatel povolily nervy a zastřelil Roma, který uprostřed noci po hlasité hádce na ulici najížděl dodávkou do lidí na chodníku.

Nyní byl propuštěn z vazby a v mnohých se tím oživily vzpomínky na květnový večer. Zatímco řada místních obyvatel jeho propuštění schvaluje, místní romská komunita se zlobí. „Vždyť zabil člověka, jak je možné, že je na svobodě?“ ptá se chomutovská Romka redaktorů MF DNES.

Anketa

Který volební lídr je vám nejsympatičtější?

hlasovalo: 41475 lidí

Panelák, před kterým se vše odehrálo, je prý rozdělen na dva vchody a tomu odpovídá i rozdělení v pohledu na celý případ. V jednom vchodu totiž žijí místní Romové a ti mluví o úmyslné, rasově motivované vraždě. V druhém vchodě, kde se svou rodinou žije střelec, má naopak zastání.

„Nedivím se, že mu ruply nervy,“ říká jeden z místních. „V poslední době se tady nedalo žít. Ten rachot, bordel, vyřvávání do noci, to si neumíte představit,“ líčí zážitky se sousedy z druhého vchodu. Denně prý museli být na místo voláni místní strážníci.

Sídliště prý dlouho patřilo v Chomutově k vyhledávaným lokalitám. I místní Romové byli celkem „v klidu“. „Asi před třemi roky se byty začali prodávat a koupili je podnikatelé, kteří sem nastěhovali další Romy z Prahy, Mostu a dalších měst. A ti tady po nocích řvou, hulákají, když se vracejí z hospody. Máme to tady každý den,“ popisuje. I romští starousedlíci potvrzují jeho verzi, že se nastěhováním nových nájemníků, za které majitelé díky štědrým státním příspěvkům vydělávají horentní sumy na přestřeleném nájemném, vše změnilo.

Rodina zastřeleného se stále drží své verze. „Najednou se objevil ten chlap s pistolí a začal rasisticky křičet a střílet. Byla to normální poprava,“ vypráví svědek jménem Dušan Šugar. A přidal citaci sprostých slov s rasovým podtextem, která měl střelec křičet.

Místní Romové následně uspořádali několik protestů, kde útočili i na záchranáře, že přijeli pozdě, a na policisty, kteří podle nich mají za úkol vraždu Roma zamést pod koberec. „Je to hon na cikány,“ znělo na akci.

Zpráva, že střelec byl propuštěn z vazby, všechny v domě pobouřila. Romy příliš nezajímalo, že důvody vazby pominuly, protože policie již všechny svědky vyslechla, ani to, že „výslechová“ vazba může podle zákona trvat maximálně tři měsíce. „To je šílené, vždyť zabil člověka,“ durdila se starší Romka.

Matka zastřeleného to vidí ještě ostřeji. Nechápe, jak mohou policisté důvěřovat vrahovi. „Co ho propustili, nemůžu spát. Bojím se, že přijde a vyvraždí nám rodinu,“ sdělila mezi slzami redaktorům Chomutovského deníku.

Kam muž šel, nikdo neví. Jeho rodina se hned po květnové střelbě ze sídliště raději odstěhovala.

Server Romea.cz, který o celé kauze obsáhle informuje, nyní cituje právničku Annu Jirotkovou: „Je-li obviněný stíhán pro trestný čin s takto vysokou sazbou, tak je skutečně obvyklejší, že je stíhán vazebně, a to i v případech, kde důvody vazby objektivně nejsou. Není to nicméně správný postup, podle trestního řádu, lze-li mít za to, že se obviněný nebude stíhání vyhýbat, nebude mařit vyšetřování a ani nebude v trestné činnosti pokračovat, samotná vysoká trestní sazba k uvalení vazby rozhodně nestačí.“

Podle policie obviněný muž s vyšetřovateli příkladně spolupracoval, i při rekonstrukci činu, která probíhala na sídlišti na začátku srpna. Sám trvá na tom, že střílel v sebeobraně, neboť Rom v dodávce prý ohrožoval i jeho.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…