Řád Křížovníků finančně pomohl postiženému čtyřletému Kubovi

17.04.2013 14:23

ParlamentníListy.cz informovaly o příběhu čtyřletého Jakuba Fuňka ze středočeské vesnice Mokrovraty, který se narodil trvale postižený a nehýbe se. Katolický Rytířský řád Křížovníků s červenou hvězdou se o problému malého Kuby dozvěděl a rozhodl se mu finančně přispět.

Řád Křížovníků finančně pomohl postiženému čtyřletému Kubovi
Foto: Rodinný archiv
Popisek: Kubík s maminkou

Tři měsíce od porodu Kuba dostal epileptický záchvat, čili se nyní léčí i s epilepsií. Má dětskou mozkovou obrnu (DMO). Nehýbe ani jednou ze čtyř končetin. Je spastik a hypotonik. Nemluví, nesedí, neleze.

Léčba, péče a pomůcky pro malého Kubíka jsou dost drahé, Kubíkova maminka, Lucie Soukupová-Fuňková, je tedy ráda, že jí Rytířský řád Křížovníků s červenou hvězdou přispěl 25 tisíci korunami.

„Jsem moc ráda, že mi křížovníci přispěli na mého Kubíka a chtěla bych jim tímto velmi poděkovat. Šetříme teď na polohovací zařízení, které slouží k pevnému usazení a stojí skoro sto tisíc, takže se nám to akorát hodí. Uvidíme také, jestli budeme muset vrátit státu 85 tisíc korun kvůli shořelému autu,“ řekla ParlamentnímListům.cz Jakubova matka Lucie.

Křížovníci vznikli jako špitální řád

„Rytířský řád Křížovníků s červenou hvězdou vznikl, aby pomáhal jako špitální řád, čili pomoc nemocnému bližnímu patří nutně i k jeho současnému poslání. Jsem rád, že jsme mohli alespoň částečně pomoci,“ řekl velmistr Rytířského řádu Křížovníků s červenou hvězdou Josef Šedivý.

„V dnešní době je známo, že rodiče mnohdy své postižené děti odkládají do ústavů, kde se jim při veškeré snaze nemůže dostat takové péče a lásky jako v rodině. Proto si myslím, že je potřeba zvlášť podpořit rodiny, které se o své postižené děti starají,“ dodal velmistr Šedivý.

Přispět Kubovi Fuňkovi na jeho zdravotní pomůcky a léčbu můžete na pro něj založený účet:  257945202/0300

Rytířský řád Křižovníků s červenou hvězdou, jediný řád českého původu, se vyvinul z laického špitálního bratrstva, založeného roku 1233 sv. Anežkou Přemyslovnou u kostela sv. Haštala v Praze. V souvislosti s relativním poklesem počtu duchovenstva došlo k postupnému přetvoření špitálního řádu v řád řeholních kanovníků, jejichž hlavní činností je duchovní správa v inkorporovaných farách. Řád však dodnes finančně podporuje činnost řady nemocnic, ačkoliv sám žádnou nespravuje.

Budou muset vrátit 85 tisíc?

Jak již ParlamentníListy.cz informovaly, rodina Fuňkových nyní řeší akutní finanční problém. Úřad práce ČR, který spadá pod Ministerstvo práce a sociálních věcí, po ní chce 85 tisíc korun. Poskytl totiž 100 tisíc korun na pořízení auta. Auto se ale, když ho řídil otec dítěte, vznítilo a celé shořelo. Je naprosto nepoužitelné a nepojízdné. Auto nebylo pojištěno proti havárii, povinné ručení samozřejmě mělo.

Fuňková se proti rozhodnutí odvolala a celý případ se může dostat na stůl k rozhodnutí ministryni práce Ludmile Müllerové. Ta se nyní ke kauze vyjádřila.

Předseda sněmovního zdravotnického výboru Boris Šťastný jí napsal dopis, kde ji žádá, aby rodina nemusela vracet státu 85 tisíc.

Ministryně: Plně chápu složitost situace rodiny

ParlamentníListy.cz mají k dispozici odpověď ministryně práce Ludmily Müllerové. V odpovědi doporučuje rodičům malého Jakuba Fuňka, aby požádali o odstranění tvrdosti zákona. „Po prostudování spisové dokumentace mám právo v odůvodněných případech vyčíslený přeplatek prominout. Plně chápu, že špatný zdravotní stav nezletilého Jakuba Fuňka je spojen s potřebou intenzivní péče a jsem si plně vědoma složitosti, ve které se rodina nachází. Pro další postup ve věci odstranění tvrdosti je nezbytné zaslání žádosti oprávněné osoby, která nám umožní zahájit řízení ve výše uvedené věci,“ napsala ministryně poslanci Šťastnému.

Nyní záleží, jak rozhodne úřad práce, případně ministryně a jak zareagují na odvolání. O dalším průběhu případu budou ParlamentníListy.cz informovat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …