Rád se poslouchá, na dotazy skoro neodpoví, hraná žovialita... Novinář se podělil o zážitky s Michalem Horáčkem

02.12.2016 10:41

Atmosféru vystoupení prezidentského kandidáta Michala Horáčka, které proběhlo v úterý v litvínovském Docela velkém divadle, popisuje v dnešní Mladé frontě Dnes její redaktor Vojtěch Varyš.

Rád se poslouchá, na dotazy skoro neodpoví, hraná žovialita... Novinář se podělil o zážitky s Michalem Horáčkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Horáček

Nejprve píše o tom, jak jej nedávno na pražském Staroměstském náměstí Horáček nepříjemně překvapil, respektive jeho chabý moderátorský výkon plný neobratnosti, oslích můstků a hrané žoviality. „U člověka s tak bohatou zkušeností s veřejným vystupováním, navíc s ambicí oslovovat davy voličů, to nemohlo nezaskočit. V Litvínově se mu vedlo poněkud lépe, i když hraná žovialita a pachuť jisté křeči zůstala,“ píše Varyš s tím, že ve zmíněném divadle bylo prakticky plno.

Horáček žádal diváky, aby mu kladli dotazy, což se dělo. A on reagoval. „Málokdy přitom odpověděl na položený dotaz, a raději využil situaci, aby se dostal k tomu, co chtěl říci sám. Každá odpověď mu zabrala dobrých pět deset minut,“ popisuje Varyš.

Jak dále Varyš píše, Horáček se rád poslouchá. „Snaží se proplouvat mezi různými názorovými proudy, aby si nikoho nenahněval. Málokdy říká něco konkrétního, kdykoli přišla řeč na oblíbené otázky dneška – migrace, „nepřizpůsobiví“ – pořád dokola jen opakoval, že „to je velký problém“. Až na výjimky (sociální dávky nesmějí být vyšší, než je minimální mzda!) se sice neveze na populistické vlně, ale s kavárenskými si také nechce zadat. Prostě takový kandidát pro všechny,“ píše dále Varyš.

Podotýká, že Horáčkova kandidatura nemá žádný politický, ideový základ. Což je slabina i v dnešní době. „A především, Horáček se bere příliš vážně a je jasné, že role baviče mu moc nesedí,“ poznamenává Varyš.

Závěrem popisuje jednu příhodu z Horáčkova vystoupení v Litvínově: „Když jsme naslouchali jeho další s upřímnou vírou v sebe sama recitované tirádě o ničem, naklonil se ke mně kolega: ‚Ten člověk se musí doma strašně nudit‘,“ dodal Varyš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…