Řada Britů hlasovala pro Brexit kvůli tomu, co řekl Juncker před referendem, prozradil v ČT expert na Británii

13.07.2016 20:11

O současné situaci ve Velké Británii se diskutovalo ve středečním pořadu Interview ČT24, jehož hostem byl historik a odborník na Británii Martin Kovář z Ústavu světových dějin FF UK.

Řada Britů hlasovala pro Brexit kvůli tomu, co řekl Juncker před referendem, prozradil v ČT expert na Británii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

V úvodu pořadu prohlásil, že všichni v Evropě jsou přesvědčeni, že Brexit bude pro Británii katastrofa. Sám si to ale nemyslí.

Nyní již bývalého britského premiéra Davida Camerona prý čeká dvacet či třicet let spokojeného života, pokud ovšem Brexit neskončí katastrofou.

Odmítl, že by bylo politickou chybou to, že Cameron vůbec referendum vyhlásil. Poukázal na to, že nikdo nemůže vědět, jak by volby dopadly, kdyby toryové nešli do voleb s referendem. Euroskeptické křídlo konzervativní strany bylo totiž velmi silné.

Kdyby se chtěli Skotové trhnout, zasáhla by královna

Kovář se svěřil také s tím, že řada lidí v Londýně mu řekla, že Junckerova slova pronesená před referendem rozhodla, proč nakonec hlasovali pro Brexit.

Poukázal na to, že se sice stát může cokoliv, ale i poslanci, kteří jsou pro setrvání Británie v EU, tvrdí, že nepřipadá v úvahu jít proti referendu.

Nemyslí si, že by se Skotové odtrhli od Británie. Poukázal na to, že skoro 40 % Skotů hlasovalo pro Brexit, což není zanedbatelné číslo. Navíc kdyby byla situace opravdu kritická, královna by si našla způsob, jak na tento problém sdělit svůj názor.

Nová premiérka je pekelně pracovitá

Krátce zhodnotil také nastupující britskou premiérku. Theresa Mayová (59) je prý nesmírně solidní, pekelně pracovitá. Nemá rodinu, je fanaticky oddaná politice. Její výhodou pro jednání s EU je to, že byla pro setrvání v Unii. V konzervativní straně má respekt, i když ji nemilují.

Kovář tvrdí, že se nebojí o Británii, ale bojí se o Unii. „Možná několik měsíců nebo několik let bude méně úspěšných, ale vydrží to, je to jen otázka času,“ podotkl.

Kolem odchodu Velké Británie z EU bude pronesena ještě spousta slov a čekají nás strašně dlouhá a strašně složitá jednání. Vše podstatné ale rozhodnou Merkelová a Mayová. „ČR to nebude,“ upozornil historik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…