Rada ČNB bude jednat o měnové politice, změna se nečeká

31.03.2016 6:40

Bankovní rada České národní banky dnes bude jednat o nastavení úrokových sazeb a režimu devizových intervencí. Podle odhadů ekonomů bankovní rada sazby nechá na nulové úrovni, stejně tak nechá beze změny závazek držet korunu nad hranicí 27 korun za euro. Podle ekonomů lze ovšem na zasedání čekat debatu o možném zavedení záporných sazeb.

Rada ČNB bude jednat o měnové politice, změna se nečeká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Měnové zasedání ČNB by se mělo obejít bez překvapení. Očekávám, že ČNB zopakuje připravenost použít všechny dostupné nástroje v případě zhoršení ekonomického či inflačního výhledu, záporné sazby ale aktuálně nezavede,“ uvedl například hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Březnové zasedání bankovní rady bude podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka nicméně patřit kvůli debatě o záporných sazbách k těm zajímavějším. Novák sice nevidí zavedení záporných úrokových sazeb jako pravděpodobné, ale zároveň nevylučuje hlasování o jejich zavedení.

Zasedání bankovní rady České národní banky se dnes zúčastní všech sedm jejích členů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…