Rada OSN hodnotila problematiku vzdělávání romských dětí v ČR

26.10.2012 21:25

Rada OSN pro lidská práva v Ženevě před několika dny hodnotila lidská práva v ČR, kritickým komentářům vévodila romská otázka, včetně vzdělávání romských dětí. Členové rady ale ocenili úsilí v oblasti integrace Romů i další kroky na poli lidských práv. O přezkumu dodržování lidských práv v Česku ČTK informovalo ministerstvo zahraničí.

Rada OSN hodnotila problematiku vzdělávání romských dětí v ČR
Foto: rep
Popisek: Romské děti si hrají na hřišti

 

"Bylo oceněno, že ČR splnila doporučení, která přijala během prvního přezkumu, jako například přistoupení k Římskému statutu Mezinárodního trestního soudu či přijetí antidiskriminační legislativy. Stejně tak bylo pozitivně hodnoceno úsilí ČR v oblasti integrace příslušníků romské menšiny, zlepšení právní ochrany dětí a boje proti obchodování s lidmi," sdělilo v tiskové zprávě ministerstvo.

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková, která se jednání v Ženevě zúčastnila, ve zprávě uvádí, že kritické komentáře byly zaměřeny na užší skupinu témat, jimž "jednoznačně vévodila romská otázka, včetně vzdělávání romských dětí, a problematika diskriminace, xenofobie a netolerance obecně". Pozornost byla podle Šimůnkové zaměřena například i na otázku rovných příležitostí žen a mužů, domácího násilí či ochrany migrantů.

Mezinárodní vizitka státu

Podle náměstka ministra zahraničních věcí Vladimíra Galuška představuje přezkum Radou OSN "hlavní mezinárodní vizitku státu v oblasti ochrany lidských práv", protože neexistuje světový soud pro lidská práva. Česká republika se také zavázala, že předloží průběžnou zprávu o plnění doporučení, která nyní přijala. Další přezkum se má konat v roce 2017.

Na nedostatky v dodržování lidských práv Romů v České republice, ale i v dalších zemích upozornily v minulosti rovněž jiné vládní i nevládní mezinárodní organizace. Komisař pro lidská práva Rady Evropy (RE) Thomas Hammarberg letos v únoru odsoudil segregaci romských dětí ve školství v Česku a dalších zemích. Ve zprávě, kterou tehdy zveřejnil ve Štrasburku, vyzval evropské země k nápravě.

Pokud jde o OSN, podle tiskové zprávy ministerstva byla Česká republika 22. října podruhé v historii podrobena kontrole dodržování lidských práv během přezkumu v ženevské Radě OSN pro lidská práva. Při zasedání v této radě delegace odpovídá na dotazy, kritiku a doporučení jednotlivých států ohledně dodržování lidských práv v dané zemi. Za ČR se kromě Šimůnkové jednání v Ženevě účastnili i zástupci několika ministerstev a Úřadu vlády.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…