Rada ekonomky Šichtařové střadatelům: Spořte si do zlata či diamantů

08.06.2014 18:02

Ekonomka Markéta Šichtařová upozorňuje, že ekonomické problémy Evropy dopadají i dnes na Česko. Ačkoli se může zdát, že takové Řecko je nám vzdálené, ve skutečnosti je situací v Řecku ovlivněna i Česká republika. V Pressklubu na Frekvenci 1 Luboše Xavera Veselého také posluchače důrazně varovala, aby si pokud možno nebrali spotřebitelské úvěry.

Rada ekonomky Šichtařové střadatelům: Spořte si do zlata či diamantů
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová v pořadu ČT Hyde park

Hostem Luboše Xavera Veselého v nedělním Pressklubu na Frekvenci 1 byla ekonomka Markéta Šichtařová. V úvodu probírali téma porodu, protože známá ekonomka čeká potomka. Všechny její děti se prý narodily doma s pomocí porodní asistentky. Ale rozhovor se brzy stočil na ekonomické otázky spojené především s Evropskou unií. Řeč přišla i na situaci v Řecku, která se ale dotkla i Česka.

„Já myslím, že u nás euro ještě aspoň deset let nebude. Kdybychom měli věřit všemu, co nám politici slibovali, tak už tu euro dávno máme,“ podotkla Šichtařová. Problém přijetí eura se ostatně objevil v nedávno skončené předvolební kampani před eurovolbami. Strany prý ale hrály především na city. V diskusi o euru ale podle ekonomky chybí nějaké nosné argumenty.

Situace v Řecku má vliv i na nás, upozornila ekonomka

Pro Slováky prý mělo přijetí eura neutrální důsledky. Přínosy totiž na druhé straně vyvažuje povinnost přispívat do záchranného fondu. V Česku si podle ekonomky musíme dát pozor na rychlost našeho zadlužení. Pokud bychom pokračovali v současném trendu, tak se za patnáct let přiblížíme situaci v Řecku. „V tuto chvíli se zdá, že se situace zlepšila, ale to je podobné, jako když máte chřipku, vezmete si paralen a ono se vám uleví,“ popsala situaci Šichtařová.

„Potíž je, že jakmile to maskování přestane fungovat, tak mohou přijít další výrazné potíže a krize může trvat pět až šest let, což může mít výrazný dopad na lidskou psychiku," varovala expertka. Ostatně, krátce po vypuknutí krize v Řecku, vzrostl počet sebevražd a lidé se dokonce upalovali na ulici. Tento tristní obraz společnosti se podle ekonomky bohužel může opakovat.

„Nás se evropské problémy týkají tak, že skrze celoevropskou ekonomiku nedokážou zhodnotit své peníze ve fondech,“ varovala renomovaná ekonomka, která poukázala na to, že banky vzhledem k situaci v Evropě drží úrokové sazby hodně nízko, což má vliv právě na zhodnocování investic.

Spotřebitelské úvěry

Následně se věnovala problematice domácích rozpočtů a všechny posluchače důrazně varovala před tím, aby si pořizovali spotřebitelské úvěry, např na koupi fénu i jiného zboží. A když už se někdo dostane do dluhových problémů, může v krajním případě sáhnout k tzv. osobnímu bankrotu. „Není to žádný med,“ upozornila Šichtařová posluchače, „ale rozhodně je to cesta."

A pokud někomu peníze zbývají, neměl by je dávat doma do slamníku. Sama Šichtařová prý investuje do nemovitostí, aby se zajistila na důchod. Lze ale investovat do zlata, uměleckých děl či diamantů. „Já nejsem enormní znalec umění, tak si dokážu koupit obrázek, protože se mi líbí, ale ne proto, abych do něj investovala,“ poznamenala Šichtařová. A skutečných znalců umění už prý není mnoho. Opatrnost pak doporučila při investicích do diamantů, kde může jejich cena poměrně výrazně kolísat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…