Rada komunistům i spousta sarkasmu. Prezident Zeman perlil v Partii

01.09.2013 12:11

Prezident republiky Miloš Zeman vystoupil v pořadu Partie na TV Prima Family, který se tentokrát natáčel v prostředí letního prezidentského sídla v Lánském zámku. Po úvodním vtipkování o zážitcích s rodinným mazlíčkem Zemanových se debata přenesla k tématu církevních restitucí a referenda, které by je případně mohlo zvrátit.

Rada komunistům i spousta sarkasmu. Prezident Zeman perlil v Partii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Byl jsem zastáncem referenda o církevních restitucích v době, kdy nebyly přijaty zákony a podepsány smlouvy. Nyní už by bylo mnohem rychlejší ty zákony zkrátka změnit parlamentní cestou,“ myslí si prezident. Podle něj by se měla změnit zejména výše finančních kompenzací, které v současné podobě tvoří desetinu jednoho celého státního rozpočtu.

„Můžeme důkladně prověřovat, kdy ten majetek byl církvi zabaven. Už nyní jsou případy, kdy ten majetek byl zabaven třeba Masarykovou pozemkovou reformou,“ připomněl prezident a dodal, že takový majetek by podle zákona rozhodně být církvím vydáván neměl.

Zeman nevyloučil možnost, že by toto řešení mohla provést Rusnokova vláda v demisi. Zejména v případě, že by po volbách vládla delší dobu, protože by se politici nedokázali dohodnout na nové vládě. „Pokud vláda dospěje k názoru, že chce v této věci udělat zákonné opatření, tak je to její věc,“ ujistil.

„Je třeba zjistit, jaký to byl majetek, zda byl znárodněn a kdy. Posuzoval bych to případ od případu,“ doporučil prezident.

Pak se debata přesunula k ožehavému tématu prezidentova aktivního přístupu k politice. Moderátorka prezidentovi nejprve vypočítala, jaká nelichotivá oslovení na jeho stranu z jistých politických kruhů zaznívají, například diktátor či absolutista. „A také gosudar, jak mi říká Miroslav Kalousek,“ dodal s úsměvem prezident.

On se však takovým postojům nediví. „Říkají to ti, které jsem zbavil funkcí. A já to chápu, nebudete milovat toho, kdo vás přes obrovský nátlak nejmenoval znovu ministrem v ,nové' vládě Miroslavy Němcové,“ uvedl prezident.

„Diktátor se nevzdává pravomocí, já se vzdal už tří,“ připomněl prezident. Diktátor také neprahne po předčasných volbách, které by jeho moc mohly oslabit. On je prý naopak navzdory všem prosazoval.

Zeman se také pochlubil, co mu zoufale říkal jeden z předáků ČSSD. „Pane prezidente, vy nám berete terč, do kterého jsme se mohli tři čtvrtě roku strefovat,“ vzdychal prý nad nejmenováním vlády Miroslavy Němcové. Prezident mu prý vzkázal, že nemůže podřizovat řízení státu velkolepé kampani ČSSD.

Mladí komunisté mě občas děsí

Moderátorka poté prezidentovi přečetla názor z rakouských novin, podle kterých se prezident sbližuje s KSČM, čímž jej pobavila.

„Především bych řekl, že ti, kteří užívají v naší vnitropolitické diskusi citátů z německých nebo rakouských novin, jsou podle mě ubožáci,“ poznamenal prezident k politikům, kteří se zahraničního tisku rádi dovolávají.

K protlačování KSČM do vlády poznamenal, že sám by prý preferoval jednobarevnou menšinovou vládu nejsilnější strany. Ta by však nepochybně musela být kryta nějakou dohodou s opozičními stranami a jednou z těch stran by mohla být KSČM. „I samotné KSČM bych doporučil čtyřletou mezifázi, kdy by tolerovala, zdůrazňuji tolerovala, nikoliv podporovala, vládu, ale necpala by se do ní,“ vzkázal prezident KSČM.

Prozradil, že u KSČM jej znepokojuje především vystupování jejích mládežnických organizací. „I když jsem poměrně otrlý člověk, tak vystupování těchto neostalinistů ve mně vyvolalo otázku, zda generační výměna v této straně bude úspěšná,“ poznamenal prezident.

Vysmál se knížeti i Bursíkovi

Posledním ožehavým tématem byla kandidatura prezidentova kancléře Vratislava Mynáře do Poslanecké sněmovny. Mnozí totiž namítají, že doposud nebylo zvykem, aby úředník kandidoval ve volbách. Podle Zemana je však tato zvyklost pochybná. „Zvyklosti se utvářejí po staletí,“ připomněl. „Jsou zvyklosti dobré a špatné. Kdysi bylo zvyklostí například upalování čarodějnic,“ dodal s tím, že od těch špatných je vhodné spíše upustit.

V následujících týdnech se chystá na sérii cest po regionech, která začne právě na Zlínsku, kde chce jeho kancléř kandidovat. Prezident však odmítl novinářské spekulace, že by v regionech, kam se chystá vyrazit, dělal volební kampaň SPOZ. „S jedinou výjimkou toho, že budu lidi vyzývat, aby šli k volbám,“ ujistil.

„Jsem ochoten komentovat výroky politiků, kteří hrají v politice nějakou roli. Pana Schwarzenberga považuji za maskota své strany a tak trochu za podvod na voličích,“ poznamenal s tím, že skutečný hybatel dění Miroslav Kalousek se za svého předsedu schovává. „Takže výroky pana Schwarzenberga jsem již dříve odmítal komentovat, protože s maskoty se neválčí,“ poznamenal prezident.  

Po něm si rýpl ještě do bývalého předsedy zelených Martina Bursíka, který vyráží do voleb s novou stranou LES. „V této zemi mají lidé problémy, které desetkrát překonávají problémy pana Bursíka,“ poznamenal Zeman. Pak se opravil, že tyto problémy převyšují Bursíkovy stokrát.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…