Rada soudnictví může být dle Zemana stabilizačním prvkem justice

12.11.2015 22:07

Případná Nejvyšší rada soudnictví by podle prezidenta Miloše Zemana mohla být stabilizačním prvkem justice, a to zvláště s ohledem na časté střídání ministrů spravedlnosti. Zeman doufá v to, že se dočká jejího zřízení, řekl dnes po návštěvě soudů v Brně. Po novém modelu správy soudů dlouhodobě volají justiční špičky. Ministerstvo spravedlnosti se ale po nástupu Roberta Pelikána (ANO) ke změnám začalo stavět rezervovaně.

Rada soudnictví může být dle Zemana stabilizačním prvkem justice
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

"Doufám, že to časem navrhne některý z ministrů spravedlnosti, ale může to být i poslanecká iniciativa napříč politickým spektrem," řekl dnes novinářům prezident. Kde je vůle, je i cesta, uvedl na otázku, zda je v současné politické konstelaci zřízení rady reálné. Zeman postupně navštívil Ústavní, Nejvyšší a Nejvyšší správní soud, stejně jako Nejvyšší státní zastupitelství. Předsedové soudů ocenili jeho zájem o justici. Zeman podle nich chápe význam soudnictví a zároveň také principy dělby moci ve státě.

Není ministerstvo lepší, ptá se Pelkikán

Dělba moci podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského neznamená jen separaci, ale také spolupráci mezi jednotlivými složkami. Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal dnešní návštěvu prý chápe tak, že Zeman podpořil představitele soudů v jejich úsilí.

Zastánkyní nové formy samosprávy justice v podobě Nejvyšší rady soudnictví byla někdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková. Podle dřívějšího vyjádření jejího nástupce Pelikána ale neexistuje jistota, že případná rada bude správu justice vykonávat lépe než ministerstvo.

"Jsou tu silně zdvižené varovné prsty," řekl dnes Pelikán před poslanci ústavně-právního výboru. Rada by podle něho mohla vniknout jako reprezentativní orgán, jenž by soustředil existující samosprávné prvky. "Důležité je, jaká má být role, jaké mají být pravomoci," uvedl. Nejprve ale musí být podle Pelikána známa celá organizace justice.

Rizika rady spatřují někteří kritici také v tom, že se soudnictví může uzavřít do sebe. Naopak justiční špičky opakovaně uváděly, že ministerstvo spravedlnosti selhává při správě soudnictví a současný systém se vyčerpal. Nejvyšší rada soudnictví by teoreticky mohla převzít například některé personální kompetence, naopak finanční záležitosti a například stavební investice by zůstaly pod kontrolou ministerstva.

Zeman návštěvu Brna zahájil u Ústavního soudu, jehož personální obměnu v uplynulých dvou letech dirigoval. Před budovou v Joštově ulici jej přivítal předseda Pavel Rychetský, příjezd sledovalo asi 50 lidí, neprojevovali se ani jako odpůrci, ani jako podporovatelé prezidenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…