Rada vlády jmenuje garanta pro zlepšení postavení rodičů-vědců

29.11.2019 15:12

Jeden z členů Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) bude mít od příštího roku na starost téma rodičů-výzkumníků v české vědě. Rada se na tom shodla na dnešním zasedání, uvedli její zástupci na tiskové konferenci. Má to být jeden z kroků, jak zlepšit postavení rodičů ve výzkumu.

Rada vlády jmenuje garanta pro zlepšení postavení rodičů-vědců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády bez ministrů koaliční ČSSD. Ti byli na jednání předsednictva své strany o setrvání ve vládě

Podle prvního místopředsedy RVVI, molekulárního biologa Petra Dvořáka, kvůli znevýhodnění rodičů ve vědě a výzkumu, uniká české vědě výzkumná kapacita. „Jeden člen rady bude v lednu určen jako člověk, který se bude systematicky a dlouhodobě starat o vědeckou profesi a rodičovství. To je věc, která se dlouho řeší, dlouho se diskutuje,“ řekl Dvořák. Česko v tom podle něj zaostává za státy, se kterými má zájem se měřit.

Dále konstatoval, že už je k dispozici dostatek dat ohledně hodnocení výzkumu v Česku a nyní je třeba je zpracovat. „Dnes jsme schválili, řekl bych, návod na to, jak vlastně chápat, jak posuzovat a vyvozovat důsledky ukazující na kvalitu z výsledků hodnocení,“ nastínil. Nakonec by podle něj mělo být možné ukázat přímo na určité obory určitých institucí, které jsou kvalitou srovnatelné s nejlepšími evropskými pracovišti.

Jako třetí důležitý bod jednání označil schválení materiálu, který definuje hlavní témata pro vyjednávání komisí v rámci operačních programů strukturálních fondů EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…